Gå til sidens hovedinnhold

– Mange har et ubevisst forhold til egen brannsikkerhet

35 representanter fra Brann- og redningsetaten fikk delt ut over 700 brosjyrer til eldre som deltok på FNs internasjonale eldredag i Oslo rådhus tirsdag.

RÅDHUSET: Stuntet er del av et prosjekt i regi av Brann- og redningsetaten som skal bedre brannsikkerheten for eldre og utsatte grupper i samfunnet.

– Det er over ti år siden det omkom et barn i en brann i Oslo. Målet er at folk skal få bo hjemme så lenge som mulig, men brannsikkerheten må følge med, sier brannsjef Jon Myroldhaug.

Budskapet er at det er mye man kan gjøre selv for å unngå at branner oppstår, og for å sikre seg hvis man skulle være så uheldig at det skulle begynne å brenne.

Elsjekk, komfyrvakt, batteribytte på røykvarslere og at man har slokkeutstyr som fungerer er blant tiltakene.

Les også: Her brenner det oftest i Oslo

Kan gjøre mye med enkle grep

Til nå i år har brannvesenet i Oslo blant annet rykket ut nesten 200 ganger på grunn av tørrkokte kjeler.

– Statistikken taler for seg selv. De som omkommer i brann er gjerne i utsatte grupper. Mange har nok et ubevisst forhold til egen brannsikkerhet, sier Monica Anett Dyrø som er prosjektleder for Brannsikkerhet for utsatte grupper.

Sammen med Politiet og Hafslund har de laget en brosjyre med enkle tips. Denne skal blant annet deles ut til hjemmetjenestens 16.500 brukere, på seniorsentre og andre arenaer folk fra utsatte grupper møtes.

– Det er enkle ting man kan selv kan gjøre, hvis man bare blir bevisst på dem, sier Monica Anett Dyrø.

Her kan du laste ned brosjyren.

Ingen å miste

Blant bidragsyterne i brosjyren er Thorvald Stoltenberg, Birgit Skarstein og ordfører Fabian Stang.

– Vi har ingen innbyggere å miste og dette kan unngås med enkle grep. Det er for sent å oppdage at pilen på brannslukkingsapparatet står på rødt når det brenner, sier Fabian Stang på trappa i Borggården, omkranset av Rigmor Høyer Amundsen, Anne-Lise Waastad, Sidsel Aursand, Solveig Ringkvist og Turid Haraldseid fra Oslo seniorkor. De hadde underholdt på eldredagen og fikk med seg en brosjyre og et møte med brannvesenet på tur ut.

– Dette er helt vidunderlig, vi føler oss så trygge nå, sier damene.

Det var ingen ting å si på mottakelsen av brosjyren og informasjonen blant de eldre.

– Jeg tror de treffer rett målgruppe og denne skal jeg bla gjennom. Jeg har alt utstyret hjemme, men det må følges opp, sier Per W. Jensen fra Veste Aker.

Les også: Biler brenner oftest i Oslo øst

Åtte branndøde i 2013

Sju av åtte av årets branndøde tilhører utsatte grupper. Gjennomsnittsalder i år er 63 år og to av de branndøde er over 80 år.

– Dette er unødvendige dødsfall, sier Monica Anett Dyrø.

I tillegg til informasjonsbiten til de utsatte gruppene jobber Brann- og redningsetaten for at det bygningstekniske tilfredsstiller krav til brannsikkerhet i boliger hvor utsatte grupper bor. Dette arbeidet er omfattende og kostbart og innebærer blant annet rømningsveier, varslingsanlegg og slokkeanlegg.

– Dette er et omfattende arbeid og vi er i god dialog med kommunale enheter som Boligbygg og Omsorgsbygg i dag, sier Monica Anett Dyrø.

Les også:

Enten kjøp mat ute, eller ta deg en brødblings...

– Vi trenger hjelp til å passe på utsatte grupper

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte