Mange innesperret i ubåt i India

Foto: REUTERS TV (Reuters)

Flere omkomne etter kraftig eksplosjon og brann.

Den indiske marinen bekrefter at det er omkomne etter en kraftig eksplosjon og brann i en ubåt. 18 marinegaster ble innesperret da ubåten sank ved kai i havnebyen Mumbai.

Den dieseldrevne ubåten INS Sindhurakshak ligger ved kai i Mumbai, og den var ifølge indiske medier halvveis nedsenket i morgentimene onsdag.

– Noen er innesperret om bord, og vi forsøker nå å redde dem ut. Vi tror det kan være snakk om 18 stykker, sier talsmannen P.V.S. Satish i den indiske marinen.

Ifølge avisen Times of India skal det være tre offiserer blant dem som er innesperret.

– Vi kommer ikke til å gi opp før vi når fram til dem, legger Satish til.

Bekreftet omkomne
Brannen om bord i ubåten, som senest i fjor ble oppgradert ved et russisk verft, ble forårsaket av en kraftig eksplosjon.

Den indiske forsvarsministeren bekrefter at noen marinesoldater har mistet livet i brannen.

– Det er trist at disse marinesoldatene har mistet livet i tjeneste for landet sitt, sier Arackaparambil Kurien Antony.

Dykkere ble satt inn så snart brannmannskapene fikk kontroll over flammene, flere timer etter eksplosjonen. Flere marinegaster som var i nærheten av ubåten, er skadd og lagt inn på sykehus.

– Det var en høylytt eksplosjon som vekte meg etter midnatt. Jeg kunne se at himmelen var lyst opp og at det var en brann eller eksplosjon, sier øyenvitnet Dharmendra Jaiswal.

Ubåten hadde våpen om bord og var operativ da den tok fyr. 16 brannbiler ble tilkalt, og et team med dykkere lette etter overlevende.

Prestisjenederlag
Den indiske marinen sjøsatte denne uken sitt første indiskbygde hangarskip, og de kunngjorde også at reaktoren på landets første lokalt bygde atomubåt nå var i drift.

Forsvarsanalytikeren og den tidligere flaggkommandøren Uday Bhaskar sier at ubåtulykken tar noe av glansen bort fra marinens prestisjeprosjekter.

– Sindhurakshak er kanskje den verste ulykken som det indiske ubåtvåpenet noen gang har hatt, sier han.

Den indiske marinen har hatt langt færre ulykker enn luftforsvaret, men landets flåte på 14 ubåter trenger omfattende modernisering.

INS Sindhurakshak kom nylig tilbake fra en to og et halvt år lang oppgradering i Russland. Et mannskapsmedlem mistet livet i en eksplosjon i den samme ubåten i 2010, melder indiske medier.

Ubåten ble satt i tjeneste i 1997, og er én av ti ubåter i Sindhughosh-klassen. Klassen er ryggraden i det indiske ubåtvåpenet, og de ble bygd i Sovjetunionen og Russland på 80- og 90-tallet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.