Gå til sidens hovedinnhold

- Mange mener Frp er blekt og tannløst

- Per Sandberg har observert noe helt genuint, sier valgforsker.

Onsdag gikk Frps nestleder Per Sandberg kraftig ut med eget parti.

- Vi er blitt så politisk korrekte at vi sparker i småstein, mens alle meldte seg inn for å flytte små fjell, ikke sparke i grusen, sa Sandberg til TV 2.

Sandberg mente Frp må tørre å gå på banen og «kalle en spade for en spade».

- Nå er vi i en situasjon med en regjering i åtte år uten å gjøre noe verdens ting, det burde vært en arena for Frp i stor grad, sa han.

- Han har helt rett
Valgforsker og professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener Sandberg har helt rett.

- Jeg tror Sandberg har veldig rett, at det er mange der ute av Frps gamle velgere som mener partiet er ganske blekt og tannløst, og at de flytter på småstein og ikke fjell, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

- Jeg tror han observerer noe helt genuint, sier han.

Todal Jenssen tror mange av Frps velgere hadde ventet mer av sitt eget parti.

- De hadde forventet seg mer, en skarpere tone og et parti som var tydeligere i forhold til Høyre. Det blir heller ikke bedre når de ser at Frp er med på lasset inn mot sentrum, sier han.

- Det har hatt sin pris
Han mener utspillet fra Sandberg ikke er uventet, men synes det er overraskende at det kommer ut i offentligheten.

- Sandberg har ellers vært en veldig støttespiller for Siv Jensen i arbeidet med å gjøre Fremskrittspartiet til et stuerent parti i forhold til fremtidige regjeringspartnere. Jensen har lyktes med det, siden flere partier nå ser på Frp som en mulig regjeringspartner, sier Todal Jenssen, og legger til:

- Men klart det også har hatt en pris. Frp har blitt veldig ubetydelig forskjellig fra Høyre, og det er selvfølgelig frustrerende for de som er utålmodige og meldte seg inn i Carl I. Hagens Fremskrittsparti, sier valgforskeren.

Todal Jenssen tror mange av de «gamle» velgerne kanskje føler seg fremmede i forhold til dagens Frp, samtidig som man ser at Høyre stikker av med Frp-velgere i tilpasningsprosessen.

- Han kan være sint
- Kan Sandbergs kritikk være et taktisk spill fra Frp?

- Det kan være at Sandberg får den rollen, at han skal være den som forteller de gamle tilhengerne at «vi er her fortsatt, vi hører hva dere sier og vi tenker som dere». Sånn sett bidrar det til at de som er frustrerte henger med lenger, sier han, og påpeker:

- Det kan også hende at Sandberg er veldig opprørt og sint over hvordan Frp har utviklet seg.

Todal Jenssen mener partileder Siv Jensen er i en veldig utsatt posisjon.

- Hun driver partiet inn i et prosjekt som ennå ikke har gitt uttelling, men som helt klart har kostet en del i forhold til tapt oppslutning, sier han til Nettavisen

Han vektlegger samtidig at den tapte oppslutningen, nettopp er en av grunnene til at Frp er tatt inn i varmen.

- Det er jo et paradoks, og som Frp må være klar over, at en av grunnene til at de er tatt inn i varmen er at Høyre så at de selv vokste på bekostning av Frp. Et Frp som er større enn Høyre skremmer jo vannet av en del Høyre-folk, sier Todal Jenssen.

- Klokt sagt av henne
Selv sier Jensen at Sandberg peker på et viktig problem for Frp.

- Jeg tror flere politikere av og til burde stikke fingeren i jorda og erkjenne at situasjonen ikke bare har vært rosenrød, sa Jensen til TV 2 onsdag.

Todal Jenssen mener Jensen svarer smart.

- Det er nok klokt sagt av henne. Det gjør jo at jeg mistenker at hun enten har snakket med Sandberg først, eller at hun rett og slett bare innser at han har et godt poeng, sier han.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken