*Nettavisen* Nyheter.

Mange norske forslag til Nobels fredspris

PAVE FRANS: Venstres Abid Raja fremhever pavens sterke engasjement for sosial rettferdighet og en jevnere fordeling av jordas ressurser. Foto: Alessandro Bianchi (Reuters)

Pave Frans og den danske redaktøren Flemming Rose er blant de nominerte til årets Nobels fredspris.

Fristen for å foreslå kandidater utløper 1. februar, og en rekke stortingspolitikere har benyttet sin mulighet til å levere innspill til Nobelkomiteen.

Blant forslagene fra de norske politikerne er gjengangere som den kongolesiske legen Denis Mukwege, varsleren Edward Snowden og Den internasjonale kampanjen for avskaffelse av atomvåpen (ICAN).

Venstres Abid Raja har sørget for at den katolske kirkes overhode også er blant kandidatene som skal vurderes av den nye nobelkomiteen. Raja viser til pavens sterke engasjement for sosial rettferdighet og en jevnere fordeling av jordas ressurser.

«Han har vært tydelig om brudd på religionsfriheten i verden, og spesielt i Midtøsten. Paven har fremstått som en brobygger mellom ulike kulturer», heter det i begrunnelsen.

– Det er en stor ære for en muslim å få nominere en pave, sier Raja til NTB.

– Konsekvent forsvarer

Jyllands-Postens redaktør Flemming Rose er foreslått av Høyres Michael Tetzschner. Rose tok beslutningen om å trykke karikaturer av profeten Muhammed i 2005.

«Å gi prisen til en konsekvent forsvarer av ytringsfriheten også når det koster personlig, ville være en markering av at de som prøver å kneble ytringsfriheten gjennom usle attentater mot sivile, og som dermed motarbeider fredelige forhold mellom folkene, aldri må lykkes,» skriver Tetzschner i sin begrunnelse.

Han mener de som kjemper mot ytringsfrihet også kjemper mot «livsbetingelsene for demokrati og mellomfolkelig fred».

Ytringer og informasjon

Det er flere kandidater som kan knyttes opp mot temaet ytringsfrihet. Marit Arnstad (Sp) har foreslått den tidligere amerikanske militæranalytikeren Daniel Ellsberg, som offentliggjorde hemmelige amerikanske dokumenter om Vietnamkrigen på 1970-tallet.

– Det vil alltid være av største betydning at sivilsamfunnet evner å reagere i situasjoner hvor borgerne ikke får den informasjon de burde hatt, skriver Arnstad i sin begrunnelse.

Amerikaneren Edward Snowden er nok en gang nominert, takket være SV-politikerne Snorre Valen og Bård Vegar Solhjell. Snowden gjorde USAs omfattende overvåking av mobil- og datatrafikk kjent for hele verden.

Favoritt

En annen gjenganger er Denis Mukwege som arbeider mot at voldtekt og seksuelle overgrep blir brukt som krigsstrategi i Kongo. Han blir fremmet av politikere fra både SV og KrF. Han har flere ganger vært favoritt hos veddemålsselskapene.

Andre forslag fra norske stortingspolitikere er Den internasjonale kampanjen for avskaffelse av atomvåpen (ICAN) og egyptiske Maggie Gobran.

Nobelkomiteen offentliggjør ikke selv hvem som er nominert, ei heller kortlisten av kandidater de jobber videre med.

Hvem som har vunnet fredsprisen, blir som oftest kunngjort andre fredag i oktober. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.