Mange par sliter etter jul og nyttår, dette er samlivsterapeutens råd

SAMLIVSBRUDD: Etter jul og nyttår er det flere par som sliter.

SAMLIVSBRUDD: Etter jul og nyttår er det flere par som sliter. Foto: Colourbox

Nytt år, nye muligheter?

03.04.19 11:19

Én av ti vurderer å bytte ut kjæresten sin, viser en undersøkelse InFact Norge har utført på vegne av dating-siden Match.com.

Hvis man allerede sitter med de tankene kan det være lett å la seg rive med i disse nyttårstider, der alt handler om blanke ark, nye muligheter og en fersk start.

Men skal vi tro Bianca Schmidt, som er samlivsterapeut, sexolog og gestaltterapeut, så er det ikke spesielt lurt å la kjærlighetsforholdet bli en del av nyttårstrenden.

- Det siste man bør bli «revet med på» er forholdet sitt. Forholdet er ikke en trend hvor man hiver seg på en bølge, et forhold står nært kjernen i livet vi lever. Her må man gå dypt i seg selv før man tar et valg. Dette må skje helt uavhengig av kalender og nyttårsforsetter, sier Schmidt.

LES OGSÅ: Derfor forlater kvinner mannen sin

SAMLIVSTERAPEUT: Bianca Schmidt har vært samlivsterapeut i 20 år.

Legger ting på is i jula

Men er det faktisk slik at mange går fra hverandre over nyttår? Ifølge tall fra SSB fordeler skilsmisser og seperasjoner seg jevnt utover året, men med en liten økning på høsten og ettervinteren.

Hvis vi ser på antall seperasjoner i 2014 og 2015, ser vi at mars er en måned hvor flere går fra hverandre, altså noen måneder etter jul og nyttår.

Før jul ser vi motsatt trend. Mens antallet skilsmisser og seperasjoner øker på høsten, altså etter en kanskje mislykket sommerferie, går det drastisk ned i november og desember.

- Det jeg ofte opplever er at par som sliter før jul blir enige om å legge ting på is og gjøre sitt beste for at begge skal ha det fint i juleferien, sier Schimdt.

Hun har 20 års erfaring som samlivsterapeut, og forteller at det samme ofte skjer med de parene som har lagt ting på is for å bevare julefreden:

- Enten går det dårlig og de blir skuffet eller så blir det bedre for en periode, men ikke i lengden. Slik er det jo med alt i livet som ikke fungerer så godt, hvis vi legger alle kluter til så vil det kanskje bli bedre i en liten stund, men endringen er ikke varig.

LES OGSÅ: Slik valgte vi ektefelle i 1939 sammenlignet med i dag

Mange føler de har prøvd lenge

Skilsmissestatistikken er på vei ned, og vi må helt tilbake til begynnelsen av 1980-tallet for å finne lavere skilsmisserater. Samlivsekspertene mener det finnes flere grunner til dette, deriblant at stadig flere søker hjelp for å redde ekteskapet:

- Jeg har sett de mest konfliktfylte forhold snu og bli lystige etter parterapi. Så at det er mulig å redde et forhold som føles håpløst er absolutt tilfellet, sier Schimdt.

Som regel opplever hun at par som kommer til henne føler de har prøvd lenge, mens de i realiteten har vært i det hun omtaler som en «jeg holder ut»-situasjon. Altså har de ventet og håpet at ting vil endre seg, uten å faktisk gjøre noe nytt for å løse opp i problemene.

- For å endre forholdet til det positive må man se på hva man selv kan gjøre for å bidra til denne endringen, og det er gjerne det en samlivsterapeut kan hjelpe til med: Å dytte partnerne mot å tenke på hva de selv kan gjøre for å bedre forholdet.

- Går vi fra hverandre for lett i dag?

- Noen gjør det, mens andre absolutt ikke gjør det. Det finnes de som har problemer med å stå i en konflikt og som lett løper videre, og da handler det om å lære seg å stå i det og å kjempe for å løse problemene sammen. Samtidig finnes det andre som står i forholdet nærmest uansett hvor dårlig det er, og da kan det være viktig å lære seg å innse når det er på tide å gå videre.

HTML EMBED
embedNAvideo("rZkVbQtIEQpDvDyi4nDiNg", false)

LES OGSÅ: Forskning: Slik krangler par som holder sammen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.