I Indre Arna i Bergen kom det melding om brann i en skorstein like etter klokka 20 lørdag. En snau time senere var brannen med tilhørende gnistregn slukket.
Også i Grimstad måtte brannvesenet rykke ut til pipebrann lørdag kveld.
– Brannvesenet er ferdig på stedet, pipe er feid og feier vil ta en kontroll før det kan fyres igjen, melder 110 Agder om sistnevnte ved 21-tida lørdag.
Tidligere på dagen ble det meldt om pipebranner blant annet i Færder kommune, Nittedal og Stavanger.
En pipebrann i Arendal ble meldt slukket lørdag ettermiddag. Det ble tidligere på dagen meldt om kraftig røykutvikling fra en pipe i Haugenesveien. Brannvesenet jobbet etterpå med å lufte ut boligen og fjerne sot fra pipa.
Rå ved
Feil fyring eller rå ved er som regel årsaken til pipebrann, ifølge nettstedet Varmefag.no.
Mens man tidligere fyrte fra bunnen, skal man nå fyre fra toppen. Bruk de største vedkubbene nederst og opptenningsved på toppen, lyder rådet.
– Andre årsaker er dårlig trekk, feilmontering eller gammelt og dårlig pipeløp. Dette fører til at det ikke blir nok oppdrift i pipa og gjør at det tar fyr, forteller overbrannmester Gjermund Nymoen.
Rekordmange pipebranner
De siste fire årene er 2021 det året med flest pipebranner. Med ennå noen dager igjen før nyttår – og en rekke pipebranner meldt bare det siste døgnet – er det meldt om 1.435 pipebranner i år. Det er 307 flere enn i fjor, ifølge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
2018 og 2019 lå imellom disse to årene når det gjelder antall pipebranner.
Ifølge Huseiernes Landsforbund skyldes 15 prosent av alle utrykninger på brann i Norge pipebrann. Forbundet råder folk til å unngå papp og papir i peisen fordi dette også er med på å øke risikoen.
Les også: Ny MDG-smell: - Havner i skyggen av norsk politikk