RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mange psykisk syke frikjennes etter ny behandling

Sist oppdatert:
Bergen (NTB): Flere enn fire av ti dommer som er gjenåpnet, gjelder tvil om gjerningspersonens psykiske tilstand. I samtlige saker er dømte personer enten frifunnet eller ilagt mildere straff.

Gjenopptakelseskommisjonen har siden opprettelsen i 2004 gjenåpnet til sammen 194 saker, hvilket betyr at de er blitt eller skal bli behandlet på nytt av domstolen.

Av disse er 82 gjenåpnet på grunn av gjerningspersonens psykiske tilstand. 64 av sakene er avsluttet etter ny domstolsbehandling, og i de fleste tilfellene er gjerningspersonen frifunnet fordi vedkommende var utilregnelig, skriver Bergens Tidende.

De øvrige har fått redusert straff fordi det er fastslått at de var lettere psykisk utviklingshemmet eller på grensen til psykotiske.

- Det dreier seg om en rekke ulike typer lovbrudd - blant annet vold, promillekjøring og narkotikakriminalitet, sier leder Helen Sæter i Gjenopptakelseskommisjonen til avisen.

To av de frikjente, ble dømt for drap. Den ene en mann fra Kongsvinger som ble dømt for drap på sin mor i 2000. Da det ble gjort en ny psykiatrisk vurdering, ble mannen frikjent. Den andre er en mann fra Telemark som i 1990 ble dømt til sju års fengsel og ti års sikring for å ha drept naboen. Saken ble gjenopptatt fordi nye undersøkelser viste at han var alvorlig psykisk utviklingshemmet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere