*Nettavisen* Nyheter.

Mange spørsmål å ta stilling til i historisk terrorrettssak

Førstestatsadvokat Jan Glent mener klærne og stridsbekledningen et brødrepar forsøkte å sende til en tredje bror som kjempet for IS i Syria må anses som materiell støtte til en terrororganisasjon, ikke en pakke til en bror. Ankesaken har pågått i Borgarting lagmannsrett siden 10. november. Her fra behandlingen i Oslo tingrett i februar. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Er det straffbart å sende klær og utstyr til en bror som kjemper for IS i Syria, og kan et IS-medlem straffes dersom han ikke visste at medlemskap var blitt forbudt?

09.12.15 16:52

Dette er noen av spørsmålene Borgarting lagmannsrett må ta stilling til i den første saken i Norge der den nye terrorbestemmelsen 147 d i straffeloven prøves.

Ankesaken, som har pågått den siste måneden i lagmannsretten, ble avsluttet onsdag. Tre menn står tiltalt for å ha brutt bestemmelsen mot å «danne, delta i, rekruttere medlemmer eller yte økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon».

Kjennelse og dom i saken kommer først på nyåret.

– Kjempet for IS

Påtalemyndigheten mener de to hovedtiltalte i saken, en 29 år gammel mann fra Bærum med kosovoalbansk bakgrunn og en 31 år gammel norsksomalier fra Skien, har kjempet for IS i Syria.

Tredjemann, den 26 år gamle lillebroren til 29-åringen, er tiltalt for å ha forsøkt å sende klær og stridsbekledning til en tredje bror i Syria, IS-krigeren Egzon Avdyli, som ble drept i kamp før pakken ble sendt.

I Oslo tingrett i mai ble de tre funnet skyldig og dømt til henholdsvis fire år og ni måneder, fire år og tre måneder og sju måneders fengsel.

– Visste ikke

Alle de tre nekter straffskyld. 31-åringen har forklart at han ikke visste at det var forbudt å tilslutte seg ekstremistgruppen IS. Han dro til Syria og svor ed til gruppen åtte måneder før IS ble listeført som en terrororganisasjon av FN og ni måneder før paragraf 147 d ble innført i norsk lov.

31-åringens advokat pekte på at det var vanskelig for den tiltalte å holde seg orientert i en situasjon med krig og ustabil kommunikasjon til utenomverdenen.

Påtalemyndigheten mener imidlertid at han hadde god adgang til internett i Syria og dermed burde klart å skaffe seg kunnskap om den nye lovbestemmelsen.

Ba om strenge straffer

29-åringen hevder han aldri var tilsluttet IS, men den lovlige opprørsgruppen Ahrar ash-Sham. Dette tror ikke påtalemyndigheten noe på.

Både 29-åringen og 31-åringen hevder de kun drev humanitært arbeid i Syria. Dette tror påtalemyndigheten heller ikke på. De mener bevis fra omfattende beslag og avlytting viser at begge var krigere for IS.

Aktor, statsadvokat Frederik G. Ranke, oppfordret retten til å heve straffene i saken.

– Vi snakker om to personer som har gjort væpnet tjeneste for den verste terrororganisasjonen som verden noen gang har sett, en organisasjon som til og med er for ekstrem for al-Qaida, uttalte han.

Han la ned påstand om fengsel i henholdsvis fem år og tre måneder og fem år for de to hovedtiltalte.

– Bare bror

Den 26 år gamle lillebroren har det minst alvorlige tiltalepunktet i saken. Forsvarer Kjell Thorbjørn Dahl mener likevel det vil få store konsekvenser for klienten, dersom han blir dømt.

– Da blir han terrorlistet, noe som vil få enorme konsekvenser for muligheten til å reise og til å skaffe seg arbeid. Han vil bli brennmerket og stigmatisert, uttalte Dahl, som fortalte at 26-åringen allerede hadde mistet arbeidet sitt og slet med å få ny jobb på grunn av saken.

Dahl stilte også spørsmål ved om det å sende klær til en bror som er IS-kriger automatisk gjør at man støtter organisasjonen.

– Når man blir medlem av IS, er man da kun det? Er man ikke lenger også en far, en bror, en ektefelle, en pasient, en kunde? Kan han ikke bare være en bror, anførte Dahl i sin prosedyre. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.