Mange trehusbebyggelser uten brannsikringsplaner

Oslo (NTB): Halvparten av de 189 verneverdige trehusbebyggelsene i Norge har ingen plan for brannsikring, skriver Dagbladet.

I 2005 begynte Riksantikvaren og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap å registrere de 189 trehusbebyggelsene her i landet som verneverdige. Tre av fire kommuner betegnet den gang brannfaren i de historiske trehusklyngene som svært stor, stor eller middels, skriver Dagbladet.

I 2007 ble det utarbeidet en veileder om brannsikring, og kommunene ble anmodet om å lage helhetlige brannsikringsplaner. Like før jul i fjor ble kommunene spurt om de har laget slike planer, men svarene som ble talt opp forrige uke, i dagene etter storbrannen i Lærdal helgen før, viste at halvparten av de 189 trehusbebyggelsene fortsatt ikke har noen kommunal brannsikringsplan.

Hver fjerde kommune svarte ikke, blant dem var Lærdal, og en del av svarene ble ansett som svært mangelfulle. Storbrannen i Lærdal som ødela 40 bygninger viste imidlertid at Lærdal hadde en brannsikringsplan likevel.

Ifølge Dagbladet er Riksantikvaren bekymret for at Statens bidrag til å sikre de brannfarlige trehusbebyggelsene har stoppet opp. Den siste potten på 77 millioner kroner kom ifølge avisen i 2009. Det var nok til å sette i gang brannsikringstiltak i rundt 60 av de 189 bebyggelsene, men mange av disse tiltakene er ennå ikke fullført. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.