Mange tusen syke barn

Foto: K.M.Chaudary (Ap)

Titusener av barn i flomrammede Pakistan er rammet av diaré, ifølge Røde Kors.

15.08.10 18:59

Organisasjonen er bekymret for mer sykdom som følge av mangelen på rent vann.

– Jeg er veldig bekymret for sykdomsoppblomstring knyttet til blant annet dårlig kvalitet på drikkevannet og at mange ikke har tilgang på rent vann. Helsesituasjonen for mange av de flomrammede er meget alvorlig, sier Børge Brende, generalsekretær i Norges Røde Kors til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Titusener syke barn

Brende er i Pakistan og følger krisesituasjonen i landet og Røde Kors sitt arbeid her.

– I det nordvestlige Pakistan er det slik at 36.000 barn er rammet av diaré. Det betyr at de er dehydrert etter å ha drukket dårlig eller forurenset drikkevann, og det er mangel på tilgang på vann. Jeg er også bekymret for oppblomstring av kolera og andre vannbårne sykdommer, og det må settes inn en sterk innsats nå for å skaffe rent drikkevann, for å rense drikkevann og for å trappe opp helseinnsatsen, sier Brende.

Brende er lørdag i Mingora, distriktshovedstaden i Swat-dalen, der det ifølge Røde Kors nå er påvist utbrudd av kolera.

– Ikke god nok innsats

De massive ødeleggelsene i landet krever også massiv innsats, men den internasjonale innsatsen er foreløpig ikke god nok, mener Brende.

– Det er enorme problemer Pakistan nå står oppe i, og det trengs mye mer nødhjelp. Det internasjonale samfunnet må bruke de neste ukene nå på å mobilisere. Jeg håper også FNs generalsekretær Ban Ki Moons besøk til Islamabad (hovedstaden, journ. anm.) og Pakistan også vil øke oppmerksomheten ytterligere når det gjelder alvoret og forståelsen av det knyttet til krisen, sier Brende.

Det er ikke klart når Ban Ki Moon ankommer landet.

Brende sier Røde Kors og Røde Halvmåne vil øke aktiviteten i det kriserammede landet i tiden fremover.

– De neste ukene vil vi forhåpentligvis greie å nå ut til over 300.000 familier, det vil si omkring 2 millioner mennesker, med nødhjelp, sier Brende.

Søndag skal Norges Røde Kors dele ut tepper, presenninger, vannkanner og kjøkkenutstyr til flomrammede i Swat-dalen.

Ingen feiring av nasjonaldagen

Ifølge FN er 14 millioner mennesker er rammet av flommen, som nå også har forårsaket store ødeleggelser i det sørlige Pakistan. Omkring 1600 mennesker har omkommet i flommen. I det fra før fattige landet har mange nå mistet livsgrunnlaget sitt ved at avlinger er ødelagt, husdyr døde og butikklokaler tatt av flommen. Over 700.000 hus er sterkt skadet eller ødelagt, og 6 millioner mennesker trenger nødhjelp for å overleve. Over 70 prosent av landjorda i landet er berørt av flommen.

I lys av krisesituasjonen i landet er feiringen av Pakistans nasjonaldag lørdag 14. august kansellert. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.