Gå til sidens hovedinnhold

Mange våknet opp til snø søndag - meteorologen med nedslående beskjed

Snø og kulde preger været bare en uke før 17. mai, og det blir ikke varmere med det første heller.

– Det har kommet snø mange steder, blant annet på deler av Østlandet, i natt, sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan til Nettavisen søndag formiddag.

Nøyaktig hvor mye snø som har falt har man ikke målinger på, sier Biseth Granan:

– Men vi ser blant annet at det har kommet mellom 10 og opp mot 14 millimeter nedbør rundt store deler av Oslofjorden, og nedover mot Vestfold, men her har det stort sett falt som regn.

Noen steder på Vestlandet og i Trøndelag har det kommet en del nedbør gjennom natten, i deler av sistnevnte område har det falt som snø, viser bilder fra området:

Det er ventet at været vil lette Østafjells utover søndagen, mens deler av Vestlandet ikke er like heldig:

– På Vestlandet og Nordvestlandet er det fortsatt muligheter for nedbør i form av snø. Nysnøgrensen går nok ganske lavt i de områdene, sier Biseth Granan.

Kaldluft og sommerdekk

Grunnen til dette er at Norge generelt sett akkurat nå ligger i kaldluft, forklarer han.

– Da blir det relativt lave snøgrenser.

Nordvestlandet og Trøndelag kan for eksempel få snø- og sluddbyger helt ned til havnivå, spår meteorologen. Det kan bety trøbbel for dem som allerede har skiftet om til sommerdekk:

– Man bør følge med på været på Vestlandet framover. I Bergen sentrum for eksempel, der tror jeg det vil gå greit, men lengre nord, i områdene i og rundt Molde, Ålesund og Trondheim ville jeg nok fulgt ekstra med på været hvis jeg hadde sommerdekk. Det er ikke mange plussgrader i starten av kommende uke her. Det må folk ta hensyn til.

Lørdag kveld sendte Yr ut farevarsel om mye snø i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag. I løpet av 24 timer kan det komme opp mot 20 centimeter snø i indre strøk. Natt til mandag er det også ventet samme snømengde i Nordland, Troms og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark.

«Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene», er beskjeden på Yr sine sider.

I Nord-Norge er det allerede snø fra før av om dagen, så der regner meteorologen med at de fleste fremdeles har vinterdekkene på fremdeles. Her er det samtidig sendt ut oransje farevarsel om betydelig snøskredfare i store deler av landsdelen.

Neste uke

– Landet generelt ligger fremdeles i kaldluft i neste uke også. Det betyr at man venter kald vind fra nordvestlig kant i store deler av Norge mandag og tirsdag. Det betyr nok bygeluft fra Hardangerfjorden og nordover gjennom Nordvestlandet, Trøndelag og resten av Nord-Norge, sier Biseth Granan til Nettavisen.

– Østlandet vil nok ligge i nedbørsskyggen, og ha større muligheter for sol, så her blir det litt skiftende og ustabilt vær. Det vil man nok oppleve i det meste av landet, spår meteorologen.

17. mai-helgen

17. mai er det enda for tidlig å si noe sikkert om, men Yr.no spår i skrivende stund 15 grader for Oslo, 10 grader for Bergen, 8 grader for Trondheim og 6 grader i Tromsø.

– Det blir ustabilt vær i nord, og i Tromsø ligger det an til nedbør som kan komme som snø og sludd. Det ligger også an til nedbør i Tromsø også neste helg, men bildet her kan endre seg. Men en varm 17. mai for Tromsø blir det nok ikke, slår Biseth Granan fast til NTB.

Biseth Granan mener Østlandet kommer til å få det fineste 17. mai-været.

– Vi kan forvente at det blir opp mot 14–15 grader i Oslo på 17. mai, og det er store muligheter for at det blir oppholdsvær.

– Det blir nok ingen reprise av fjoråret, da vi målte 22 grader. Mai er mai, da kan det værmessig variere veldig. For noen år siden haglet det faktisk da jeg sto på Slottsplassen. Akkurat det tror jeg ikke kommer til å skje i Oslo i år.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken