RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mange vikarer i Dagbladet

Sist oppdatert:
Avisredaksjonene blir supplert av "tilkallingsvikarer". Dagbladet har hele 46 slike vikarer. Meningen er at de skal erstatte en journalist som er syk.

- En tilkallingsvikar er en student vi kanskje ringer til et par ganger i løpet av et år – enkelte ganger oftere, sier administrativ redaktør i Dagbladet, Lars Helle, til Dagens Næringsliv. Helle mener Dagbladet er i en nedbemanningssituasjon og langt fra er noen versting.

I Dagbladet består redaksjonene av 235 ansatte, som blir supplert av 46 tilkallingsvikarer. I VG er det noe færre redaksjonelt ansatte, 230, men bare seks tilkallingsvikarer.

- Jeg ser på tallene som en bekreftelse på at der det bygges ned, erstattes mye av arbeidskraften fordi produktet ikke kan lages uten en mengde journalister i arbeid. Det vil forundre meg om det i et så høyt antall tilkallingsvikarer ikke er grunnlag for faste stillinger, sier leder i Norsk Journalistlag, Ann-Magrit Austenå.

Hun mener ordet "tilkallingsvikar" tildels har mistet betydningen. I dag brukes ordet om journalister som er knyttet til avisene, men ikke har fast ansettelse. Ifølge Austenå sklir flere av disse vikarene inn i vanlig turnus, uten at de egentlig erstatter noen.

- I dag kan ikke lenger unge, dyktige journalister regne med å få fast jobb i noen av de store mediene. Her har det ikke vørt noen nyansettelser på mange år, sier Håkon Letvik, leder for Aftenpostens redaksjonsklubb.

Hver femte journalist er ikke fast ansatt. Bare halvparten av journalistene under tretti år er fast ansatt. Norsk Journalistlag kaller dette for "evig prøvetid". De unge løper fort og godtar betingelsene de får.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere