*Nettavisen* Nyheter.

Mangeårig fotballtrener advarer foreldrene: De skal ikke yte for dere

SAVNER BALANSEGANG: - Gå en tur, møt en venn eller gjør noe annet som bøter på tidsklemma. Og så kan du ta imot en unge som hjem fra fra trening, dere kan sette dere ned. Og du kan spørre: Var det artig? Det mener Svein Arne Pettersen om overivrige idrettsforeldre. (Foto: Anders Mo Hanssen )

- Hovedpoenget er at ungene må ha et fristed. Hvor de slipper å hele tiden bli observert og rettledet av foreldrene.

(NORDLYS.NO): - For det første handler det for mange om at foreldrene ønsker å vise ungen sin at de bryr seg. Noen tenker også at trenerne har så mange og ungene er så små, så hvis det skjer noe, enten at de skader seg eller blir lei seg, må man være der og trøste, eventuelt beskytte dem.

Det skriver førsteamanuensis i idrett ved Universitetet i Tromsø, og mangeårig fotballtrener, Svein Arne Pettersen i et innlegg som stod på trykk i Nordlys torsdag 23. juli. Innlegget ble skrevet sammen med Siw Skrøvset, som har dosent utdanningsledelse og flere år som baskettrener.

- Det handler og om de som har sett et talent hos sin unge og ønsker å hjelpe til med å nå toppen, og de må da se hva som skjer for å følge dette opp etter trening, evaluere og korrigere, mener Pettersen.

- Et fristed

Til Nordlys sier han at dette er noe han har tenkt på lenge, at mange foreldre kanskje føler det som et press at de må følge opp ungene.

- Så tenker jeg på at man må la ungene være fri, at de ikke skal yte for foreldrene hele tiden, svarer Pettersen, og mener innlegget hans tar både unger og foreldre i forsvar.

- Hovedpoenget er at ungene må ha et fristed. Hvor de slipper å hele tiden bli observert og rettledet av foreldrene. Men det er like mye et forsvar for ungene som et forsvar for foreldrene. Foreldrer har tidsklemmer de og, og de trenger ikke føle at de må være på hver eneste trening, sier Pettersen til Nordlys.

Bruker Portugal som eksempel

Svein Arne Pettersen har erfaring fra et arbeidsår i Portugal, hvor hans to sønner spilte på hver sine lag, i samme klubb. Der fikk han noen interresante erfaringer, og oppsummer og innlegget hans - som du kan lese her.

"Hva gjør vi da, vi som ønsker våre unger vel, i idretten og ellers? Et år i Portugal ga noen interessante erfaringer. Når barna og ungdommen kom til trening håndhilste de på treneren. Derfra og til poden hadde håndhilst seg ut av treningen hadde foreldrene ikke lov til å bevege seg i på treningsfeltet eller på noen måte ta kontakt med sine håpefulle. Klubben og treneren hadde det totale ansvar for utdannelsen av både sportslige og menneskelige ferdigheter."

"Vi mener ikke at foreldre skal slutte å bry seg, slett ikke – og tvert imot. Vi setter pris på entusiasme og idretten er avhengige av et godt foreldreengasjement, noe vi selv har gode erfaringer med. Samtidig er det balansen vi jakter på her. Bruk engasjementet positivt. Følg ungene til trening, hvis alder og trafikale forhold gjør det vanskelig å ta seg dit selv, og finn så på noe annet mens de trener. Gå en tur, møt en venn eller gjør noe annet som bøter på tidsklemma. Og så kan du ta imot en unge som kommer hjem fra trening, dere kan sette dere ned, gjerne spise litt, og du kan spørre: Var det artig? Fortell! Og så tar dere det derfra. Lykke til!"

Les flere saker fra Nordlys her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag