*Nettavisen* Nyheter.

Mangel på sollys kan gi økt MS-risiko

Oslo (NTB): Barn født om våren i Nord-Norge har langt høyere risiko for å bli rammet av Multippel sklerose (MS) enn barn født på høsten og vinteren lenger sør i landet.

Hva sykdommen skyldes har i mange år vært et mysterium, men en fersk norsk studie viser at når på året og hvor i landet du er født, kan påvirke risikoen, skriver VG.

Studien er utført ved Nasjonalt kompetansesenter for MS ved Haukeland universitetssjukehus og publisert i tidsskriftet Multiple Sclerosis Journal.

Forskerne har fulgt 6.649 norske pasienter med MS født mellom 1930 og 1979, samt deres mødre og søsken.

Resultatene viser at barn født på våren hadde større risiko for å bli rammet av sykdommen. I tillegg økte risikoen desto lenger nord man ble født. I studien trekker forskerne fram mangel på sollys og vitamin-D, enten i svangerskapet eller tidlig i livet, som mulige årsaker.

Barn født i april hadde 11 prosent høyere risiko for å bli rammet av MS. Barn født i april eller mai i Nord-Norge hadde hele 28 prosent høyere risiko for MS. Til sammenligning var risikoen for november-barna 5 prosent lavere og for februar-barna var den 12 prosent lavere (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.