Du er heldig dersom du i disse dager får kjøpt hele eller halve grillede kyllinger på butikken. Den siste tiden møter nemlig kyllingelskere tomme kyllingdisker.

Grunnen er rett og slett at Norges største leverandør av hvitt kjøtt, Nortura, ikke klarer å produsere nok.

Mangler 600.000 kyllinger
Årsaken til kyllingmangelen er enkel, ifølge Norges største kyllingleverandør, Nortura: Det er i vinter klekket for få egg!

- Det er ingen hemmelighet at det har vært klekket færre kyllinger enn normalt. Så langt i år har det vært klekket fem prosent færre egg, noe som utgjør 600.000 kyllinger, sier informasjonsdirektør i Nortura, Nina Sundqvist, til Nettavisen.

- Samtidig har vi tømt lagrene, og forbruket av kylling har økt, sier Sundqvist.

Vet ikke årsaken
Nortura ha ennå ikke funnet ut av den konkrete årsaken til hvorfor færre egg har blitt klekket.

- Det kan være flere faktorer, som for eksempel kvaliteten på fôr, lys og varme og ventilasjon. Fagfolk skal finne ut av dette, sier Sundqvist.

For å dekke opp etterspørselen vil Nortura importere hel fersk kylling fra de nordiske landene, og har derfor søkt Statens Landbruksforvaltning om administrativ tollnedsettelse.

- Når vil jeg som forbruker kunne gå i butikken igjen og kjøpe grillet kylling?

- Normalt sett vil dette gå relativt kjapt, men hvor kjapt kan jeg ikke si, svarer informasjonsdirektør Sundqvist, som samtidig påpeker at de ikke opplever at det er oppstått noen kyllingkrise.

- Beklagelig, men har forståelse
Informasjonsdirektør i Coop Norge, Bjørn V. Kløvstad, bekrefter at interessen for hvitt kjøtt har økt.

- Interessen for hvitt kjøtt har økt noe voldsomt, og det er beklagelig at det er mangel på kylling. Samtidig har vi forståelse for dette når det har med produksjon av levende dyr å gjøre, sier Kløvstad til Nettavisen.

Ingen problemer hos konkurrent
Hos Norges nest største leverandør av hvitt kjøtt, Cardinal Foods, er det ingen problemer med kyllingproduksjonen.

- Vi har ikke problemer med det. Vi leverer og har kontroll på produksjonen, sier administrerende direktør i Cardinal Foods, Torfinn Prytz Higdem, og kommer med et sleivspark til sin konkurrent Nortura:

- Det er viktig å planlegge produksjonen i forhold til markedet.