RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mangler det lille ekstra

Sist oppdatert:
2008s svar på såpeoperaen, «Cane», innfridde ikke helt til forventningene.

Cane - USA 2007. Sjanger: Drama. Med: Jimmy Smits, Hector Elizondo, Nestor Carbonell, Polly Walker. Premiere TV 2 klokken 21.40.

11 millioner amerikanere så premieren av «Cane», så jeg hadde egentlig ganske store forventninger til denne «episke familiesagaen». Etter å ha sett første første episode er jeg ikke overbevist, men villig til å gi serien en sjanse til.

Sjalusidrama
«Cane» følger den styrtrike kubansk-amerikanske familien Duque og deres feider både innad i familien og med erkefienden, familien Samuel. Pancho Duque (Hector Elizondo) er patriarken i familien. Han bygde opp sitt imperium på sukker og romproduksjon ved hjelp av ærlig og hardt arbeide fra det øyeblikk han som kubansk flyktning, satte foten på amerikansk jord.

Nå er han gammel og syk. Samtidig ønsker Samuel-familien å kjøpe alle hans sukkerplantasjer og Pancho må ta et valg om han vil gi opp sukkeret for å satse kun på romproduksjon, eller beholde begge satsingsområdene.

Dette er ikke bare et valg om bedriftens fremtid, men også et valg om hvilken av sønnene hans som skal ta over driften. På den ene siden står kvinnebedåreren Frank som ønsker å satse på rom, og på den andre står adoptivsønnen Alex som også er gift med Panchos datter Isabel. Alex ser fortsatt verdien i sukkerproduksjonen og vil uansett aldri selge til Samuel-familien. Alex har sterke mistanker om at Joe Samuel var dypt involvert i lillesøsteren Lucias død, og har grunn til å tro at trusselen fortsatt er til stede, nå rettet mot han egne barn.

En blanding av«Gudfaren» og «Dallas»
«Cane» lener seg kraftig på klassiske såpeoperaer som «Dynastiet» og «Dallas», med temaer som glamour, familietrøbbel, penger, sex og misunnelse. Men det ligger også mye referanser fra «Gudfaren» i bunn.

Duque-familien er riktig nok ikke mafia, men penger og makt er så absolutt fellesnevnere. «Cane» er en av de første kvalitetsseriene i USA med nesten bare latinamerikanere i rollene, noe som gir den samme eksotiske følelsen man fikk med «Gudfaren».

Her finner du ikke den kjølige elegansen fra «The O.C.» eller «Gossip Girl». Her er det rom, salsa, familiefest, latinsk temperament og gitarspilling i skjønn forening. Familien Duque er sjarmerende og elskelig, spesielt patriarken Pancho, som er på hils med alle arbeiderne og elsker sin familie og sitt nye hjemland. De andre karakterene får vi ikke helt tak på enda, men det er kanskje for mye å be om i første episode.

Mangler sjokkfaktoren
Det er nemlig ingenting galt med settingen. Vi har et interessant og variert persongalleri, en tilsynelatende påkostet innspilling og kvalitetsskuespillere i alle ledd.

Jimmy Smits, som vi kjenner fra «NYPD Blue», «Presidenten» og «Lov og rett i LA» spiller Alex, og blir flankert av Nestor Carbonell («Se opp for Susan»), Hector Elizondo («Chicago Hope») og Polly Walker («Rome») som alle lyser realisme og autoritet.

Det er vakre, imponerende kulisser, og et spennende historisk bakteppe med revolusjonen på Cuba og den påfølgende innvandringen til Sør-Florida, et område der en stor del av befolkningen fortsatt har spansk som førstespråk.

Foreløpig er det selve plottet som ikke fenger som det skal. Det er nok av intriger å gripe fatt i med sjalusidrama mellom to brødre, mord og hevnoppgjør mellom de to rivaliserende familiene og gryende ung kjærlighet, men det er ingenting som sjokkerer riktig enda. Ingenting som tar tak i deg å gjør at du bare MÅ se neste episode. Den nødvendige hooken i sluttminuttene som jeg satt og ventet på på, der alt ble snudd på hodet, kom aldri. Hendelsene hadde nok sjokkert oss hvis de var virkelige, men vi er vant til at rike mennesker er skruppelløse på film.

Se «Cane» på TV 2 torsdager klokken 21.40

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere