RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mangler kontakt med 16 dansker etter supertyfon

Foto: Reuters / NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Det danske utenriksdepartementet har ikke oppnådd kontakt med 16 dansker som oppholder seg på Filippinene.

Det var natt til mandag ikke kommet meldinger om skadde eller omkomne dansker i det tyfonherjede landet.

- Ambassadene i Manila og Kuala Lumpur jobber på høytrykk for å oppnå kontakt med dem vi ikke har hørt noe fra. Vi antar vi vil få flere positive meldinger, sier Charlotte Lygren i det danske utenriksdepartementet til Ritzau til NTB.

I tillegg til de 16, har dansk UD fått meldinger om 22 andre dansker som kan befinne seg i landet. Ifølge DR bor det rundt 1.000 dansker på Filippinene, 200 av dem i den delen av landet der tyfonen herjet. Verken telefoner eller internett fungerer i de rammede områdene.

Minst tre døde da tyfonen traff Kina
Minst tre har mistet livet, og 39.000 ble evakuert da tyfonen Haiyan traff land i den kinesiske Hainan-provinsen mandag.

Tyfonen, som nå er redusert til en tropisk storm etter å ha etterlatt seg tusener av døde på Filippinene, rammet 480.000 mennesker i den sørlige øyprovinsen Hainan i Kina.

I tillegg til de tre som er meldt omkommet, er et mannskap på sju på en kinesisk lastebåt savnet.

Jobber med å få oversikt
Også det norske utenriksdepartementet jobber fortløpende med å få oversikt over nordmenn som befinner seg på Filippinene, og hvor mange som eventuelt befinner seg i de tyfonrammede områdene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Maner til ro etter tyfon-katastrofe
Filippinske myndigheter maner mandag til ro etter at en av verdens verste tyfoner etterlot overlevende desperate etter vann og mat i store områder fullstendig ødelagt av naturkreftene.

Filippinenes president Benigno Aquino sa søndag at myndighetene vurderer å innføre unntakstilstand i de tyfonrammede områdene for å få slutt på plyndringen.

- Vi kan ikke engang begynne å forstå hvordan situasjonen er for de rammede, men det er ingen grunn til å ty til vold og ulovligheter, sa en polititalsmann i et radiointervju søndag.

- Vi kan ikke godta anarki, la han til.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tyfonen har lagt store deler av Tacloban og andre byer i grus, og minst 10.000 mennesker fryktes omkommet i Leyte-provinsen. Det bor om lag 220.000 innbyggere i Tacloban, som er provinshovedstaden i Leyte. Uværet er trolig den verste naturkatastrofen som har rammet Filippinene noen gang.

Plyndring
Hjelpearbeidere og nødforsyninger strømmer nå inn til de østlige provinsene i Filippinene, men hjelpemannskapene sliter med å nå inn til de rammede områdene. Veier er sperret og nesten alt av bygninger og infrastruktur er ødelagt.

President Aquino sendte søndag 300 spesialstyrker og politifolk til byen Tacloban etter rapporter om at lastebiler med nødhjelp er blitt angrepet og plyndret på øya Leyte, der byen ligger. Ifølge filippinsk Røde Kors står kriminelle gjenger bak angrepene.

Akutt nødhjelp
Norge gir i første omgang 20 millioner kroner i akutt nødhjelp til Filippinene og sender også personell fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Til sammen er rundt 4,5 millioner mennesker rammet av stormens herjinger. Det anslås at 1,7 millioner barn bor i de hardest rammede områdene.

Haiyan traff land på østkysten av Filippinene natt til fredag, med vindkast på over 75 sekundmeter og 5-6 meter høye bølger. (NTB-AFP-DPA)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere