Mangler statistikk over dødsårsaker ved asylmottak

Illustrasjonsbilde.

Illustrasjonsbilde. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Minst 25 mindreårige asylsøkere ved norske mottak har dødd siden 2006. UDI fører statistikk over dødsfallene, men ikke over dødsårsakene, skriver Klassekampen.

Ifølge avisen ble fire av de nevnte asylsøkerne under 18 år drept, mens minst seks druknet. En del av sakene er kjente, men Utlendingsdirektoratet har ikke ført statistikk over dødsårsakene.

«Hvis en asylsøker dør, blir dødsfallet, men ikke årsaken, registrert i UDIs saksbehandlingssystem. Alle som dør i Norge, uansett om det er nordmenn, turister eller asylsøkere, skal registreres i dødsårsaksregisteret», skriver presserådgiver John Olav Kroken i UDI i en epost til Klassekampen.

Men heller ikke dødsårsaksregisteret har sikker informasjon som kan slå fast om en død person har bodd på asylmottak. Fram til 2012 inneholdt registeret ikke data for personer som ikke er permanent bosatt i Norge.

Det betyr at norske myndigheter ikke vet hvordan eller hvorfor barn på asylmottak dør. Klassekampen har gjort en gjennomgang som viser årsaken til 16 av de 25 dødsfallene siden 2006: Fire er blitt drept, seks har druknet, én har dødd i en ulykke, fem har dødd av ulykke former for sykdom.

«UDI tar selvfølgelig unaturlige dødsfall alvorlig og jobber mye med forebygging. Alle dødsfall i mottak blir fulgt opp av helsevesenet, og eventuelt politiet. Heldigvis er det få dødsfall, og det kan være mange og sammensatte årsaker til dem», skriver Kroken i eposten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.