Gå til sidens hovedinnhold

Mangs funnet skyldig i drap

Peter Mangs er i Malmö tingrett funnet skyldig i to drap og fire drapsforsøk.

40-åringen er tiltalt for tre overlagte drap og tolv drapsforsøk. To av drapene fant sted i 2003, mens det siste skjedde i 2009. Drapsforsøkene stammer fra perioden oktober 2009 til oktober 2010.

Felt på 13 av 20 punkter
Nå har Malmö tingrett felt Mangs på 13 av 20 punkter, hvor de blant annet har slått fast at han er skyldig i to drap, fire drapsforsøk og tre grove trusler. Han skal nå gjennomgå en rettspsykiatrisk undersøkelse før retten avgjør om han skal dømmes til fengsel eller psykiatrisk behandling, skriver den svenske nettavisen Expressen.

Undersøkelsen vil ta om lag fire uker.

Peter Mangs har gjennom hele prosessen nektet straffskyld, bortsett fra to tilfelle av skadeverk. Forsvarerne hevdet i retten at påtalemyndighetens bevis ikke holder mål og mente at Mangs er gjort til syndebukk for de mange skyteangrepene i Malmö, skriver NTB.

«Hitler er lik meg»
Aktoratet hevdet på sin side at Mangs hadde rasistiske motiver og ville drepe utlendinger.

- Han kaller personer av utenlandsk opprinnelse aper. «Hitler er lik meg», skriver han i en tekst fra begynnelsen av 2000-tallet. Det kan ikke være tilfeldig at alle ofre utenom to har utenlandsk bakgrunn, sa aktor Solveig Wollstad.

Livstid
Strafferammen for gjerningene ligger nå på livstidsnivå.

- Peter Mangs har hensynsløst ødelagt mange menneskers liv. Forbrytelsene er svært kalde og kyniske, helt uten følelser. Vi tror at han hadde en direkte hensikt å skyte utlendinger, sa Wollstad.

Det var Peter Mangs egen venn som varslet andre om at Mangs kunne være Malmö-skytteren.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger