*Nettavisen* Nyheter.

Mann (21) frifunnet for deling av naken- bilder fra Snapchat

FRIFUNNET: 21-åringen er i Nedre Romerike tingrett frifunnet for heleri. Foto: Lionel Bonaventure

En 21 år gammel mann er i Nedre Romerike tingrett frifunnet for å ha stjålet og spredt en rekke bilder fra bildedelingsstedet Snapchat.

09.11.15 18:12

(rb.no): I slutten av oktober møtte 21-åringen i tingretten, tiltalt etter heleriparagrafen. Mandag falt dommen, og 21-åringen er frifunnet for å ha lastet ned og spredt bildene.

Advokat Ida Andenæs er mannens forsvarer. Hun var etter dagens forkynning i samtaler med sin klient.

– Han er selvfølgelig lettet over å ha blitt frifunnet for heleri. Dette har naturlig nok vært en ekkel sak, og en stor påkjenning, for min klient, sier hun.

Andenæs er klar på at hun mener frifinnelsen er på sin plass.

– Jeg mener dommen er riktig. I denne saken har det vært uklart hva primærforbrytelsen egentlig er. Altså hva som er den underliggende straffbare handlingen. Derfor er det riktig at min klien blir frifunnet på det punktet.

«Retten har kommet til at det ikke er ført tilstrekkelig bevis for at de nedlastede bildene og filmene stammer fra en straffbar handling. Tiltalte må derfor frifinnes.», heter det i dommen.

Katalogisert fylkesvis

Under rettssaken mot mannen nektet han straffskyld, men erkjente å ha lastet ned innholdet.

I løpet av tre kvarter kvelden 14. oktober i fjor skal 21-åringen ha lastet ned 36.270 filer. To timer og tjue minutter senere sto Kripos på døra hjemme hos mannen i Lillestrøm. Her gjorde de beslag i mannens pc.

Tidligere samme måned var tjenesten Snapsaved blitt hacket og tømt for folks private Snapchatbilder. Ifølge tiltalen har 21-åringen lastet de ned fra fildelingsverktøyet BitTorrent Sync.

I retten onsdag 28. oktober viste Kripos hvordan bildene og videoene var katalogisert fylkesvis med navn og alder.

– Jeg visste ikke at det var delt opp slik. Jeg var 20 år. Jeg er interessert i jenter. Så enkelt er det, fortalte 21-åringen fra Lillestrøm.

At nedlastingen skulle føre til at materialet ble delt videre, påsto han ikke å ha kjennskap til.

Det ble han trodd på, og er frikjent for brudd på paragraf 317 i straffeloven, heleri.

I tillegg til å være tiltalt for heleri, var 21-åringen også tiltalt for å ha brukt og oppbevart narkotika. På dette tiltalepunktet ble han funnet skyldig og må avtjene samfunnsstraff.

Det er ikke kjent om påtalemyndigheten ønsker å anke dommen.

29-åring tiltalt

Onsdag 11. november må en 29 år gammel mann møte i Oslo tingrett, tiltalt for det samme.

Ifølge politiadvokat Eirik Trønnes Hansen skal 21-åringen som nå er frifunnet og den tiltalte 29-åringen til sammen ha lastet ned og delt rundt 90.000 bilder og omtrent 10.000 filmer, hvor alle er av «privat og sensitiv karakter».

– Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier mannens forsvarer Ketil Magnus Berg til NTB.

Trønnes har tidligere uttalt at det er tilfeldig at nettopp den nå frikjente 21-åringen og den tiltalte 29-åringen ble tatt.

Les flere saker på rb.no her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.