*Nettavisen* Nyheter.

Mann (25) voldtok lillesøster (11)

I deres eget hjem mens moren var ute av huset.

Overgrepet fant sted i Tromsø enten høsten 2010 eller på begynnelsen av 2011 i den domfelte og fornærmedes hjem.

På tidspunktet voldtekten fant sted skal storebroren (25) ha tatt med seg lillesøsteren som da var 11 år inn på deres mors rom og fullbyrdet overgrepet mens moren var ute av huset.

Overgrepet ble i etterkant oppdaget av den domfeltes eldre bror, og deretter meldt til politiet, ifølge Nordlys.

Var barnesoldat
Den domfelte skal i løpet av oppveksten i Kongo og Uganda ha opplevd en rekke overgrep. Mannen skal blant annet ha blitt tatt til fange som barnesoldat, blitt seksuelt misbrukt av sjefen for opprørsstyrken han var tatt til fange av, samt vært vitne til en rekke grusomme hendelser som drap og voldtekter.

Sentralt i saken var derfor spørsmålet om den domfelte kunne regnes som tilregnelig da voldtekten av lillesøsteren fant sted.

Domfelte har vært under flere perioder av kontinuerlig døgnobservasjon, og flere sakkyndige har vært innkalt for å komme med sine vurderinger knyttet til spørsmålet om tilregnelighet.

Flere av de sakkyndige påpekte at den domfelte underveis i rettsprosessen og under avhørene hele tiden har gitt uttrykk for en forverret psykisk tilstand. I rettens øyne virker dette noe påfallende.

Var tilregnelig
Basert på disse observasjonene, og den samlede bevisførselen, har retten funnet at mannen utvilsomt var tilregnelig på gjerningsøyeblikket.

Derfor har Nord-Troms tingrett dømt mannen for både å ha hatt samleie med barn under 14 år, og for å ha hatt samleie med sin egen søster.

I skjerpende retning pekes det fra rettens side på at fornærmede var svært ung da overgrepet fant sted. Overgrepet fant enn videre sted i fornærmedes eget hjem, og ble begått av voksenperson i nær familie.

Mannen dømmes derfor til fengsel i tre år og én måned. Han må også betale oppreising på 160.000 kr til fornærmede.

Les flere saker fra Nordlys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.