Mann (69) dømt for drapsforsøk på politimenn

En mann (69) er dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern for drapsforsøk på to politimenn på Vinstra i fjor.

16.07.15 17:43

Dommen falt i Nord-Gudbrandsdal tingrett torsdag.

Skyteepisoden på Vinstra i Oppland skjedde 26. november i fjor etter at mannen oppsøkte et legekontor for å be om hjelp for pusteproblemer. Der skal han ha slått etter legen.

To politimenn dro etterpå hjem til mannen for å gjøre en såkalt velferdssjekk, noe som betyr at de ville sjekke mannens tilstand. Mannen ville ikke slippe dem inn, og en av politimennene gikk så for å hente utstyr for å bryte seg inn. Da gikk ytterdøra opp, og mannen skjøt to haglladninger mot politiet. Han brukte et haglgevær kaliber 12.

Den ene politimannen ble truffet i ryggen, men hadde på seg skuddsikker vest og reddet livet. Den andre politimannen, som også hadde vernevest på seg, ble ikke truffet.

Vrangforestillinger

– Handlingen er et resultat av tiltaltes vedvarende konspirasjons- og vrangforestillinger, heter det i dommen fra Nord-Gudbrandsdal tingrett.

De rettsoppnevnte sakkyndige i saken mener mannen lider av vrangforestillinger, men at psykosen ikke var så fremtredende på gjerningstidspunktet at han kan anses å ha vært utilregnelig.

Den rettsmedisinske kommisjonen mente derimot det var større tvil enn de sakkyndige ga uttrykk for om hvorvidt han var psykotisk da skytingen skjedde. Retten konkluderte med at mannen måtte anses som utilregnelig.

Anker dommen

69-åringen sa seg ikke skyldig etter noen av tiltalepunktene da han møtte i retten. Han sto også tiltalt for vold mot offentlig tjenestemann.

Mannen forklarte at han ikke mente å drepe, men at det skulle være varselskudd.

Forsvarer Sigurd Klomsæt opplyser til NTB at de vil anke dommen førstkommende tirsdag. Anken vil gjelde skyldspørsmålet.

– Vi mener at han skal frifinnes på grunn av nødverge. Han var overbevist om at han ville bli skutt av politiet. De hadde ikke adgang til å bryte seg inn i hans hjem, som de var i ferd med, sier Klomsæt.

Han mener saken viser at bevæpningen av politiet, som ble innført dagen før skyteepisoden skjedde, er uheldig.

Erstatning

Retten fant mannen skyldig på alle tiltalepostene. Han ble også dømt til å betale 50.000 kroner i oppreisningserstatning til politibetjenten som ble skutt i ryggen, og 20.000 kroner til den andre fornærmede.

– Begge de fornærmede virket sterkt preget av hendelsene i retten og på befaringen, heter det i dommen.

I tillegg må 69-åringen betale erstatning til Gudbrandsdal politidistrikt på 7.000 kroner, og mannens hagle blir inndratt.

Dommen er i tråd med aktors påstand, med unntak av at aktor ba om omtrent dobbelt så stor erstatning til politidistriktet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag