Gå til sidens hovedinnhold

Mann (26) dømt for overgrep mot fire kvinner som var på vei hjem fra byen

Ett av overgrepene var en voldtekt som skjedde utendørs.

Mannen skal ha forgrepet seg på de fire ulike kvinnene i løpet av to måneder og ti dager, fra 31. mars 2017 til 10. juni samme år.

Én av de fornærmede kvinnene var 18 år da hun ble voldtatt av den nå domfelte 26-åringen. Dom i denne saken var klar mandag.

I retten forklarte kvinnen at hun hadde drukket alkohol på byen og var på vei hjem 31. mars i fjor, før hun satte seg ned på en benk i en by på Østlandet.

I dommen heter det blant annet:

«Fornærmede har på sin side forklart at tiltalte fulgte etter henne, og at han mot hennes vilje satte seg ned ved siden av henne. Hun bad ham gå bort gjentatte ganger, men dette etterkom han ikke. Hun begynte derfor å gråte, hvorpå tiltalte holdt henne fast og begynte å kysse henne «hardt» mot hennes vilje.

Fornærmede beskrev at «hun prøvde å vri seg unna ham, at hun følte seg kvalt og at hun ikke fikk noe pusterom». Videre at «hun følte seg livredd da, fordi hun ikke hadde kontroll. Hun var veldig usikker på hva som kunne skje, tenkte at slikt ikke skjer i virkeligheten. Hun fikk panikk. Hun kunne ikke huske at han sa noe, selv klarte hun ikke å si noe – derfor forsøkte hun å skrike. Hun skrek inni munnen hans. Samtidig gråt hun masse».

Nekter straffskyld

Mannen skal så ha gjennomført voldtekten ved å bruke hånden. Ifølge dommen skal fire-fem kamerater av kvinnen ha hørt henne skrike før de kom til og den domfelte mannen løp av gårde.

Mannen har nektet straffskyld for alle fire forholdene i tiltalen, men de fornærmede kvinnene er blitt trodd i den aktuelle tingretten på Østlandet.

Det er uklart om mannen anker dommen på voldtekt, men han har anket de tre andre forholdene hvor han er dømt for to voldtektsforsøk og ett tilfelle av gjennomføring av seksuell handling uten samtykke.

Ingen av dommene er rettskraftige.

- Jeg har ikke fått snakket med min klient vedrørende anke av voldtektsdommen, men de tre andre forholdene er besluttet anket til lagmannsretten, sier den domfeltes forsvarer Randulf Schumann Hansen til Nettavisen.

Den fornærmede kvinnen er forberedt på at det kan bli en ny runde i retten.

- Det er en riktig dom, og min klient er lettet, men vi er forberedt på at det kan bli en ny runde i retten. Det får vi ta når det kommer, sier bistandsadvokat Lene Lund Roberg til Nettavisen.

Den 26 år gamle dømte mannen er født i Syria og er syrisk statsborger. Han kom til Norge i juni 2015 og søkte om politisk asyl. 9. oktober samme år ble han innvilget midlertidig opphold i nøyaktig tre år, altså til 9. oktober 2018.

Opprinnelig ble mannen dømt for overgrep mot alle de fire kvinnene i mars, men dommen mot kvinnen som skal ha blitt voldtatt ble opphevet. Årsaken var en juridisk-teknisk feil som gjorde at han ble tiltalt og dømt seksuell handling, i stedet for voldtekt. Saken måtte derfor opp på nytt i retten.

Seksuell handling er en mildere bestemmelse i straffeloven og har lavere strafferamme. Øvre strafferamme er ett års fengsel. Voldtekt har en øvre strafferamme på ti års fengsel.

To voldtektsforsøk

I de tre andre tilfellene er mannen dømt for to tilfeller av voldtektsforsøk og ett tilfelle av seksuell handling. Alle overgrepene skal ha skjedd på nattestid når kvinnene har vært på vei hjem fra byen.

I tilfellet med seksuell handling, som skjedde i mai i fjor, skal 26-åringen, ifølge den fornærmede kvinnen (A), ha forsøkt å kysse henne, noe hun sa nei til. Deretter skal mannen ha tatt tak i henne og lagt henne i bakken.

26-åringen skal også ha ligget over kvinnen mens hun hylte og skrek før han la hånden foran munnen hennes. Kvinnen forklarte også i retten at mannen skal ha forsøkt å dra av henne buksen, noe han benektet.

Kvinnen ble trodd i retten.

Mannens forsvarer ønsker ikke å kommentere noen av forholdene hans klient ble dømt for i mars.

Begge kvinnene som ble utsatt for voldtektsforsøk ble også trodd i retten.

Etter en bytur i april 2017 gikk en kvinne (B) hjem til en venninne som hun var på besøk oss i en by på Østlandet. I retten forklarte B at hun kom i prat med den nå dømte mannen.

Les også: Politiet mener mann (37) i Oslo fulgte etter unge kvinner hjem og angrep dem ved døren for å prøve å ha sex med dem

Fulgte etter kvinne hjem

Da B kom frem til leiligheten skal B ha villet kysse henne, noe hun avslo to ganger.

I Bs forklaring i retten gjengir dommen blant annet:

«Deretter tok han tak i henne med begge hender bak på hennes rygg og holdt henne fast, samtidig som han prøvde å kysse henne. B sa fortsatt nei, og prøvde flere ganger forgjeves å dytte tiltalte vekk. Da slo hun til han i ansiktet med knyttet neve. Deretter huket XX (26-åringen, red. anm.) to ganger bena vekk under fornærmede slik at hun til slutt falt i bakken. Der klarte hun å rulle rundt og la seg på magen. Mens hun lå slik satte XX seg opp på henne, og kysset henne flere ganger. Videre ropte B så høyt hun kunne på venninnen, hvorpå tiltalte holdt rundt munnen hennes.

Ytterligere har B forklart at XX deretter la seg opp på henne og gjorde flere samleiebevegelser mot hennes rumpe – utenpå klærne.»

Les også: Offer gråt av glede da mann ble dømt for sovevoldtekt etter at han først hadde blitt frikjent

Kvinnen fikk til slutt ringt sin venninne som kom ut og tiltalte løp deretter fra stedet.

En av kvinnene (C) som skal ha blitt forsøkt voldtatt forklarte i retten at hun akkurat var kommet hjem etter å ha vært på byen en dag i juni i fjor.

I dommen er kvinnens forklaring referert slik:

«Da hun kom til sin leilighet låste hun seg inn og gikk inn. Før hun hadde låst døren bak seg ble døren brått slått opp av en ukjent mannsperson. Denne tok tak i henne, hvoretter han kastet henne over kortenden av en sofa inne i leiligheten slik at hun ble liggende med ansiktet ned.

Hun tenkte at nå ble hun voldtatt. Hun begynte å hyle og da holdt vedkommende en hånd foran munnen og nesen hennes og sa «hysj» e.l. (...). Mens C lå på sofaen tok angriperen tak i strømpebuksen og trusen bakfra og prøvde å trekke disse klærne ned. Hun var derfor sikker på at vedkommende prøvde å voldta henne.»

Etter hvert klarte kvinnen å komme seg inn på badet og ringte politiet. Dette skal ha skremt vekk mannen. Senere etterforskning avdekket at DNA og elektroniske spor kunne knytte 26-åringen til voldtektsforsøket.

Les også: Slutt på «rabattordning» når domfelte må betale erstatning

Kan bli utvist fra Norge

Mannen ble i juli i fjor pågrepet av politiet og varetektsfengslet på bakgrunn av blant annet DNA-treff.

- Jeg har lest dommene og er fornøyd med resultatet retten har kommet frem til, sier statsadvokat ved Agder statsadvokatembeter Mari Gjersøe til Nettavisen.

- Dette er en veldig viktig og alvorlig sak. Det er snakk om gjentatte tilfeller. Alle sakene har sammenheng med tidspunkt for handling og for måten det er skjedd. Alle tilfellene har skjedd på natten i forbindelse med at jenter har vært på vei hjem fra byen. Det er viktig at samfunnet reagerer og vi får domfellelser i slike saker.

Les også

Etter at «Stine» ble gruppevoldtatt sluttet hun å dusje, spise og nektet å se seg selv i speilet

Opprinnelig ble mannen dømt til fem og et halvt år i fengsel da han fikk dommen i mars. Men den ene saken ble opphevet og berammet på nytt som voldtektssak.

I denne saken kom det ny dom mandag 25. juni. Her fikk syreren en straff på to år og ni måneder i fengsel.

På nåværende tidspunkt er det uklart hvor lang fengselsstraff mannen er idømt. Endelig avgjørelse blir klart når ankesaken i lagmannsretten er ferdigbehandlet og dersom mannen blir endelig dømt.

Alle de fire kvinnene er tilkjent oppreisningserstatning (erstatning for «tort og svie») på 100.000 kroner hver.

Ankesaken til mannen skal opp i Agder lagmannsrett i september. Syreren har midlertidig oppholdstillatelse til 9. oktober i år.

Dersom han blir endelig dømt skal han sone straffen sin før han eventuelt blir sendt ut av Norge.

- Dette er noe utlendingsmyndighetene tar fatt med en gang det foreligger en rettskraftig dom. Men det blir ingen utsendelse før han er ferdig å sone, sier Gjersøe.

I dommen fra mars kommer det frem at politiet ikke har opplevd tilsvarende overgrep begått av utlendinger i byen på Østlandet etter at mannen ble pågrepet i fjor.

Les også

Tre menn frikjent for voldtekt av Andrea Voll Voldum: - Jeg ser ikke for meg en fremtid slik jeg har det nå