Dette er det første registrerte dødelige haiangrepet i Sydney på 60 år. 35-åringen ble angrepet da han svømte ved Little Bay øst i Sydney på onsdag. Haiangrep i Sydney forekommer svært sjeldent, fordi store hai-nett langs kysten beskytter svømmere og badegjester mot rovfisken.

Les også: Da faren tok dette bildet av barna, fikk han panikk

Hai-eksperter, som har studert et amatøropptak av hai-angrepet, antar det dreier seg om en hvithai som er minst tre meter lang. Opptaket ble filmet av et vitne som så hele hendelsen fra land. Videoen er delt på sosiale medier, og er også omtalt av Reuters.

Nettavisen har sett det som tilsynelatende er videoopptak av hendelsen. Videoen er svært opprørende.

Les også: Flest haidrap i Australia på 86 år

Haiofferet var medlem av en lokal dykkeklubb, og svømte regelmessig i sjøen der angrepet fant sted.

BBC får bekreftet at offeret er en britisk statsborger.

Australske myndigheter har igangsatt en omfattende leteaksjon for å spore opp den aktuelle haien, og har tatt i bruk vannskutere for å saumfare en strekning på 25 kilometer som strekker seg fra Bondi i øst til Cronulla i vest. Droner og helikoptre blir også benyttet i jakten på det som antas å være en hvithai.

- Jeg bare fortsatte å kaste opp

Strendene er midlertidig stengt og svømmere er bannlyst fra å gå ut i vannet. Sjokkerte tilskuere på land var vitne til det brutale angrepet.

- Personen svømte og så gikk haien til angrep vertikalt, sier Kris Linto, som var vitne til hendelsen, til Nine News i Australia.

- Vi hørte et skrik og snudde oss rundt. Det så ut som en stor bil hadde landet i vannet. Vi så et stort plask og deretter haien, sier vitnet.

Les også: 15 år gammel surfer drept i haiangrep

Et annet vitne sto og fisket fra land da han så at svømmeren ble dratt under vann, melder BBC.

- Det var grusomt. Jeg rister. Jeg bare fortsatte å kaste opp. Det er veldig, veldig opprørende, sier vitnet til australske ABC News.

Skadene som haien påførte 35-åringen, var altfor omfattende til at personen hadde noen mulighet for overlevelse. Nødetatene har gjort funn av flere levninger i vannet.

- Det er langt farligere å kjøre

Myndighetene har midlertidig beordret alle til å holde seg unna vannet, men enkelte trosser likevel forbudet.

- Enkelte gale surfere går fortsatt uti vannet og tar risikoen. Men de fleste av oss følger rådene og holder oss unna til haiene er borte. Det er langt farligere å kjøre, for å være helt ærlig, sier en lokal innbygger, Karen Romalis, til Reuters.

Les også: Deep Blue (50) skal være verdens største hvithai

Ifølge International Shark Attack File, som er utarbeidet av forskere ved Florida Museum, ble det registret 73 uprovoserte haiangrep i verden i 2021. Elleve av dem endte med dødelig utfall.