Mann bestilte og hentet pakke i Patricias navn

Foto: Emil Weatherhead Breistein (Bergensavisen)

(Bergensavisen) I slutten av august gikk Patricia Flataker på postkontoret på Coop Xtra på Danmarks plass for å hente en pakke. Der fikk hun et underlig spørsmål.

– Tilfeldigvis ble jeg spurt om hvorfor jeg ikke hentet denne pakken da jeg var innom tidligere i uken. Men jeg hadde ikke vært innom tidligere i uken. En sjekk i systemet viste at en navngitt mann har hentet ut en pakke i mitt navn, forklarer Flataker.

Flataker har aldri fått tilsendt noe hentelapp, og kjente verken til mannen eller pakken.

- Hva om det var narkotika?
Flataker mistenker at noen har sendt pakken til henne, for så å ta hentelappen fra postkassen hennes og hente ut pakken på Coop Xtra på Danmarks plass.

Nå vil hun anmelde forholdet til politiet.

– Jeg synes det er helt ekstremt. Hadde den inneholdt noe ulovlig, som for eksempel narkotika, ville det vært jeg som fikk problemer, sier hun.

Hun er rystet over at hvem som helst kan hente hennes pakker uten å ha fullmakt eller vise legitimasjon.

– Jeg opplevde at Posten på ingen måte la seg flat, men heller synes dette var en spennende hendelse i hverdagen. Jeg har helt klart blitt skeptisk til å bruke Posten etter dette, sier hun til BA.

Posten: - Vanlig prosedyre
Postens presseansvarlig, Hilde Ebeltoft-Skaugrud, kjenner ikke detaljene i hva som har skjedd i Flatakers sak, men hun sier til BA at det ikke er vanlig at Postens medarbeidere sjekker kundenes legitimasjon.

– Hvis ikke annet spesifiseres av avsender, holder det at man fremviser et hentenummer. Dette nummeret kan man få i postkassen, på SMS eller på mail, forklarer Evelhoft-Skaugrud.

– Betyr det at jeg kan bestille masse narkotika fra utlandet i ditt navn, men registrere det på et telefonnummer jeg har tilgang til, og sånn sett hente pakken uten å vise noen form for legitimasjon?

– I utgangspunktet er det ingenting i veien for det, nei, innrømmer hun.

– Men hvis vi fatter noen som helst form for mistanke, kan vi be og legitimasjon, påpeker Evelhoft-Skaugrud.

Det betyr ikke at det er fritt frem å innføre narkotika i Norge. Tollvesenet gjør nemlig rekordstore beslag av narkotika i postsendinger.

- Et problem vi må leve med
Ifølge bt.no gjorde Tollvesenet 2000 beslag av narkotika og dopingmidler på de største postterminalene i 2012 - noe som er en oppgang på 25 prosent fra året før.

De fleste postsendinger fra utlandet blir kontrollert på Gardermoen, men også her i Bergen blir det gjort en rekke narkotikabeslag i postsendinger.

– Detter er et betydelig problem. Vi ser flere tilfeller av at særlig dopingmidler og syntetiske stoffer sendes som post, sier kontorsjef Åge Skår i Tolleregion Vest-Norge til BA.

– Da ser vi flere tilfeller av at mottakernavnet ikke stemmer overens med adressen eller at navnet ikke finnes i folkeregisteret, sier Skår.

Han ser derimot ikke en direkte løsning på problemet.

– Du viser jo ikke noe legitimasjon når du får brev og pakke direkte i postkassen heller. Sånn har det blitt etter at internett ramlet ned i hodet på oss. Hvem som helst kan bestille noe på internett, og så lenge Posten har en adresse de kan levere til, er de fornøyd. Jeg tror egentlig ikke det er noe vi kan gjøre med akkurat det. Dette er noe vi må leve med, og så får vi gjøre det vi kan for å stoppe all post med ulovlig innhold, sier Skår.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Emil Weatherhead Breistein

Politiet: - Vær påpasselig
– Vi ser slike saker fra tid til annen, sier politiførstebetjent Kristine Pettersen ved Brann- og tyveriavsnittet hos Hordaland politidistrikt.

– Hva kan motivene være for å motta pakker i andres navn?

– Det kommer an på hva pakkene inneholder, men det er klart at dette er gjenstander som de ikke selv vil knyttes til. For eksempel kan det være en telefon der de tegner et abonnement i andres navn for å unndra seg regningene. Det kan være alt mulig av ulovligheter, sier Pettersen.

– Hvordan etterforskes slike saker?

– En stor del av etterforskningen består i å avdekke elektroniske spor, for eksempel gjennom å spore opp visakort eller se gjennom videoopptak.

Overvåkingskamera
Postdisken hos Coop Xtra fanges opp av et overvåkingskamera, og Patricia Flataker håper at det kan være med på å oppklare saken hennes.

For hvis noen bestiller ulovligheter i ditt navn, kan du i verste fall selv komme i politiets søkelys.

– Jeg anbefaler alle å være påpasselig, og hvis de har noen som helst mistanke om at noen tilegner seg gods i deres navn, må de ta kontakt med politiet med engang, sier Pettersen.

– Hva tenker politiet om at postpakker kan hentes uten at det kreves fremvisning av legitimasjon?

– Postens rutiner får de selv svare for. Større krav til dokumentasjon minsker faren for slike tyverier. Alt som kan forhindre dette, er selvsagt til samfunnets beste, sier Pettersen.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.