Mann bosatt i Norge etterlyst etter massakre i jødisk restaurant i Paris i 1982

Seks personer ble drept og 22 ble skadd da flere menn angrep den jødiske Jo-Goldenberg-restauranten rue des Rosiers i Paris med maskingeværer og en håndgranat i 1982.

Seks personer ble drept og 22 ble skadd da flere menn angrep den jødiske Jo-Goldenberg-restauranten rue des Rosiers i Paris med maskingeværer og en håndgranat i 1982. Foto: Joel Robine

04.03.15 14:55

En 56 år gammel norsk borger, bosatt i Norge, er sammen med to andre etterlyst for et terrorangrep mot en jødisk restaurant i Paris i 1982.

Frankrike har sendt ut en internasjonal arrestordre på tre menn. De tre mistenkte er en 56-åring som bor i Norge, en 59-åring bosatt i Ramallah på Vestbredden og en 62-åring bosatt i Jordan, sier en rettslig kilde i Frankrike.

Ifølge det franske ukebladet Paris Match er det 56-åringen i Norge og 62-åringen som er etterlyst for selve terrorangrepet. Den tredje er etterlyst for å ha bistått de to andre. De er nå etterlyst som en del av den langvarige etterforskningen av angrepet mot restauranten Chez Jo Goldenberg i 1982.

- Jeg har aldri drept noen
56-åringen avviser anklagen fra franske myndigheter.

- Jeg har aldri vært i Paris. Jeg har aldri drept noen. Jeg er en vanlig, normal person, sier 56-åringen, som er bosatt i Skien i Telemark, til VG.

Kona, som bor i Skien i Telemark, sier hennes ektefelle er uskyldig.

- Mannen min har aldri vært i Paris eller bodd i Frankrike. I 1982 var han i Syria, og norsk politi vet at han har vært med i PLO og beskyttet Yasser Arafat, sier hun til NRK.

Kom seg unna
I alt seks personer ble drept og 22 såret i angrepet mot den jødiske restauranten i den franske hovedstaden. Det har blitt omtalt som det mest dødbringende angrepet mot jøder i Frankrike siden andre verdenskrig.

Angrepet startet midt på dagen 9. august i 1982, da en håndgranat ble kastet inn i restauranten i det jødiske kvarteret i bydelen Marais.

To væpnede menn gikk så inn i restauranten, der rundt 50 mennesker oppholdt seg. Mennene skjøt mot folk i restauranten og deretter mot dem som flyktet nedover gatene i Paris.

Deretter forsvant de to mennene fra stedet.

Et blodig gulv vitner om dramaet som utspilte seg på den jødiske restauranten i Paris i 1982. Foto: Joel Robine

Abu Nidal
I etterkant av angrepet for snart 33 år siden, ble den militante palestinske Abu Nidal-organisasjonen (ANO) anklaget for angrepet. Først i 2011 ble terrorlederen Abu Nidal utpekt som den ansvarlige av franske myndigheter.

Abu Nidal var en palestinsk politisk leder som opererte på 1970- og 1980-tallet. Han ble kjent som verdens farligste terroristleder.

Gjennom sin egen organisasjon skal han være ansvarlig for å ha drept eller skadd over 900 mennesker i terrorangrep i 20 land. Abu Nidal ble skutt og drepti Bagdad i august 2002 .

Til Norge i 1991
De tre som nå er mistenkt, blir alle knyttet til Abu Nidal-organisasjonen.

56-åringen som nå er etterlyst, kom til Norge i 1991, ifølge Paris Match. Ukeavisen skriver at han flyttet til Norge med sin kone og fire barn, samt at han i 2002 fikk norsk statsborgerskap.

Da han flyttet til Norge, skal han ha oppgitt tilknytning til den syriske fløyen av Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO), men nektet for å ha hatt noe med Abu Nidal-organisasjonen å gjøre.

Dagbladet skriver at mannen i dag bor i Telemark. Hans første folkeregistrerte adresse var på Vestlandet, før han senere har bodd i Fredrikstad og ulike steder i Telemark. Ifølge avisen skal mannen i tillegg være straffedømt en rekke ganger.

Kona til den 56 år gamle mannen som er mistenkt for et terrorangrep i Paris i 1982, benekter anklagene fra franske myndigheter.

– Mannen min har aldri vært i Paris eller bodd i Frankrike. I 1982 var han i Syria, og norsk politi vet at han har vært med i PLO og beskyttet Yasser Arafat, sier hun til NRK.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.