Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mann bosatt i Norge etterlyst etter massakre i jødisk restaurant i Paris i 1982

Seks personer ble drept og 22 ble skadd da flere menn angrep den jødiske Jo-Goldenberg-restauranten rue des Rosiers i Paris med maskingeværer og en håndgranat i 1982.
Seks personer ble drept og 22 ble skadd da flere menn angrep den jødiske Jo-Goldenberg-restauranten rue des Rosiers i Paris med maskingeværer og en håndgranat i 1982. Foto: Joel Robine
Sist oppdatert:

En 56 år gammel norsk borger, bosatt i Norge, er sammen med to andre etterlyst for et terrorangrep mot en jødisk restaurant i Paris i 1982.

Frankrike har sendt ut en internasjonal arrestordre på tre menn. De tre mistenkte er en 56-åring som bor i Norge, en 59-åring bosatt i Ramallah på Vestbredden og en 62-åring bosatt i Jordan, sier en rettslig kilde i Frankrike.

Ifølge det franske ukebladet Paris Match er det 56-åringen i Norge og 62-åringen som er etterlyst for selve terrorangrepet. Den tredje er etterlyst for å ha bistått de to andre. De er nå etterlyst som en del av den langvarige etterforskningen av angrepet mot restauranten Chez Jo Goldenberg i 1982.

- Jeg har aldri drept noen
56-åringen avviser anklagen fra franske myndigheter.

- Jeg har aldri vært i Paris. Jeg har aldri drept noen. Jeg er en vanlig, normal person, sier 56-åringen, som er bosatt i Skien i Telemark, til VG.

Kona, som bor i Skien i Telemark, sier hennes ektefelle er uskyldig.

- Mannen min har aldri vært i Paris eller bodd i Frankrike. I 1982 var han i Syria, og norsk politi vet at han har vært med i PLO og beskyttet Yasser Arafat, sier hun til NRK.

Kom seg unna
I alt seks personer ble drept og 22 såret i angrepet mot den jødiske restauranten i den franske hovedstaden. Det har blitt omtalt som det mest dødbringende angrepet mot jøder i Frankrike siden andre verdenskrig.

Angrepet startet midt på dagen 9. august i 1982, da en håndgranat ble kastet inn i restauranten i det jødiske kvarteret i bydelen Marais.

To væpnede menn gikk så inn i restauranten, der rundt 50 mennesker oppholdt seg. Mennene skjøt mot folk i restauranten og deretter mot dem som flyktet nedover gatene i Paris.

Deretter forsvant de to mennene fra stedet.

Et blodig gulv vitner om dramaet som utspilte seg på den jødiske restauranten i Paris i 1982.

Abu Nidal
I etterkant av angrepet for snart 33 år siden, ble den militante palestinske Abu Nidal-organisasjonen (ANO) anklaget for angrepet. Først i 2011 ble terrorlederen Abu Nidal utpekt som den ansvarlige av franske myndigheter.

Abu Nidal var en palestinsk politisk leder som opererte på 1970- og 1980-tallet. Han ble kjent som verdens farligste terroristleder.

Gjennom sin egen organisasjon skal han være ansvarlig for å ha drept eller skadd over 900 mennesker i terrorangrep i 20 land. Abu Nidal ble skutt og drepti Bagdad i august 2002 .

Til Norge i 1991
De tre som nå er mistenkt, blir alle knyttet til Abu Nidal-organisasjonen.

56-åringen som nå er etterlyst, kom til Norge i 1991, ifølge Paris Match. Ukeavisen skriver at han flyttet til Norge med sin kone og fire barn, samt at han i 2002 fikk norsk statsborgerskap.

Da han flyttet til Norge, skal han ha oppgitt tilknytning til den syriske fløyen av Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO), men nektet for å ha hatt noe med Abu Nidal-organisasjonen å gjøre.

Dagbladet skriver at mannen i dag bor i Telemark. Hans første folkeregistrerte adresse var på Vestlandet, før han senere har bodd i Fredrikstad og ulike steder i Telemark. Ifølge avisen skal mannen i tillegg være straffedømt en rekke ganger.

Kona til den 56 år gamle mannen som er mistenkt for et terrorangrep i Paris i 1982, benekter anklagene fra franske myndigheter.

– Mannen min har aldri vært i Paris eller bodd i Frankrike. I 1982 var han i Syria, og norsk politi vet at han har vært med i PLO og beskyttet Yasser Arafat, sier hun til NRK.


Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!