(SIDE2): - Vi kan bekrefte at en eldre mann er død av sesonginfluensa B i Akershus, sier direktør i Folkehelseinstituttet, Geir Stene-Larsen til Side2.

Samtidig kan han opplyse om at influensavirus B kan være på retrett.

- Som forventet
- Det ser ut som toppen kan være nådd for sesonginfluensaen, mens toppen kan være nær for svineinfluensaen, sier han.

Hvis du ikke har fått influensa nå, kan du muligens puste lettet ut.

Det er pr.19.1 på telefon varslet om til sammen 14 bekreftede tilfeller av influensa A(H1N1) 2009 innlagt i intensivavdeling, og ingen dødsfall.

Det er varslet om totalt to dødsfall av influensa B, en gutt 10-20 år fra Akershus og altså nå en eldre mann på 80-90 år fra Akershus.

- Vi ser at influensa type B ikke pleier å være så hard, så at toppen kan være nådd allerede nå er som forventet, sier Stene-Larsen til Side2.

Stabile tall
- Vi har ikke sett så mange alvorlig tilfeller i år, men ennå vet ikke om det kommer en topp til. Influensavirus kan være uforutsigbare, påpeker han.

Influensaaktiviteten i uke 2 ser ut til å ha stabilisert seg på omtrent samme nivå som uken før, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider.

De fleste påviste virus er influensavirus B, mens om lag en fjerdedel er influensavirus A, hovedsaklig A(H1N1) 2009.

Les også: Tømmes for influensavaksine

Folkehelseinstituttet minner om at det nå haster å vaksinere seg for å redusere risikoen for influensa og komplikasjoner av sykdommen.

Les også: 11 kjemper for livet - Behandles mot svineinfluensa på norske sykehus

201 legekontorer spredt over hele landet rapporterer hver uke hvor mange av pasientene som har vært til konsultasjon og som har fått diagnosen «influensaliknende sykdom». Denne diagnosen settes på grunnlag av typiske influensasymptomer som feber, hoste, sår hals, hodepine, muskelsmerter, nedsatt allmenntilstand.

Tallene gir en indikasjon på aktiviteten av influensa i landet fra uke til uke, men angir ikke nøyaktig antall influensasyke til enhver tid. De 201 legepraksisene dekker omtrent 15 prosent av den totale norske befolkningen, skriver Folkehelseinstituttet.