*Nettavisen* Nyheter.

Mann dømt for ordensforstyrrelse

OFFENTLIG PISKING: Bildet er tatt fra en tidligere offentlig pisking i Iran. Foto: Iran Human Rights

Straffes med 74 piskeslag.

Denne uken ble det gjennomført en offentlig pisking og en amputasjon av to straffedømte iranere i Ahvaz sørvest i landet, ifølge en pressemelding utstedt av domstolene i Khuzestan-provinsen.

- Han ene fikk 74 piskeslag under en offentlig pisking, og han andre ble utsatt for amputasjon, men amputasjonen skjedde i fengsel. I dagens pressemelding står det at det ikke er kjent hva som ble amputerte. Men han er dømt for væpnet ran og «Moharebeh», som er krig mot Gud. Og da amputeres høyre arm og venstre fot, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Mannen som ble utsatt for offentlig pisking er dømt for ordensforstyrrelse.

- Iran i et nøtteskall
Ifølge offisielle, iranske kilder er dette det femte tilfellet av amputasjon i byen Ahvaz de siste tolv månedene.

- Dette er Irans regime i et nøtteskall. Dette regimet bygger på tortur, terror og dødsstraff, og dette er et tydelig eksempel på det, sier Amiry-Moghaddam.

- Dette er et land som på den ene siden har teknologi som gjør dem i stand til å bygge langdistanseraketter og atomanlegg, mens på den annen side bruker de middelalderske straffemetoder og lover for å spre frykt, sier han.

Les også: FN: - Nå lager de atomstridshoder

Amiry-Moghaddam påpeker at mange land i verden har økonomiske og politiske forbindelser med Iran. Det til tross for at straffemetodene Iran benytter seg av hører hjemme i middelalderen.

- Det må være et tankekors, sier han.

Etterlyser reaksjoner
Han etterlyser også sterkere reaksjoner fra verdenssamfunnet.

- Jeg personlig tror ikke noen land kommer til å protestere mot det som skjedde denne uken, og det er det som er faren – at verden og demokratiske land venner seg til denne type praksis. Det blir en slags toleranseutvikling, sier han.

For øvrig ønsker Iran å bli medlem av FNs menneskerettighetsråd.

Iran gjennomførte 402 henrettelser i 2009, ifølge offisielle tall, men mørketallene er trolig langt høyere. Flere av de dødsdømte var ungdomsforbrytere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.