FURUSET (Nettavisen):

– Det har ikke vært skyting inne på Ikea. Mannen som er skadd ble kjørt i taxi som ble parkert foran hovedinngangen til butikken, så det har vært en del dramatikk på stedet, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Politiet sier på pressekonferanse tirsdag kveld at mannen er utenfor livsfare.

Offeret er noe kjent for politiet fra tidligere.

Se intervju med Nettavisen etter pressekonferansen her:

Politiet tror ikke mannen i 20-årene var et tilfeldig offer.

Det jaktes fortsatt på en eller flere gjerningspersoner. Politiet har avhører nå taxisjåføren som kjørte den skadede fra kirka til Ikea som et vitne og ber flere vitner melde seg.

Kjente hverandre

Tidligere på dagen sa politiet at de trodde det var en relasjon mellom offer og gjerningspersoner, nå sier Ingebjørg Hansen ved etterforskningsseksjonen for drap og drapsforsøk i Oslo-politiet at det er en relasjon i mellom dem.

Se videointervju med politiet etter hendelsen i vinduet under:


Oslo politidistrikt har flere patruljer i området ved Ikea. De søker etter en gjerningsmannen, som de tror har en relasjon til fornærmede.

– Vi søker fortsatt etter gjerningspersonen, bekrefter krimleder Pernille Fleischer ved kriminalvakta i Oslo til Nettavisen like før 15.

Hendelsesforløpet er uavklart.

– Vi jobber med å kartlegge dette. Etterforskere undersøker åstedet og spor som ble funnet på stedet. Vi er i gang med vitneavhør og vil holde på med det utover ettermiddagen. Vi er også i gang med søk etter videoovervåkning, sier Fleischer.

Fornærmede har status som alvorlig skadd og er til behandling på sykehus, opplyser hun.

Da Nettavisen var på stedet tidligere i dag, hadde politiet sperret av et område rett ved inngangen til Ikea. En taxi sto parkert med nødblinken påskrudd. Ifølge Avisa Oslo var det politihelikopteret i lufta i området.

Var i taxi

Politiet har så langt ikke beslaglagt våpen.

– Den fornærmede var i en taxi da han ble funnet. Taxi-sjåføren var vitne til hendelsen. Vi avhører ham nå, sa operasjonslederen.

Skytingen har skjedd i nærheten av Furuset kirke, drøyt 1,7 kilometer unna Ikea, og fornærmede har deretter kommet seg med taxi ned til Ikea Furuset.

Skjedde i nærheten av barnehage

Hendelsesforløpet er foreløpig uklart.

– Om fornærmede er skutt utenfor eller inne i taxien, er ikke klart ennå. En mann er sett løpende fra Furuset kirke. Vi jobber nå med å få navngitt den mistenkte, sa han.

Skytingen skal ha skjedd i nærheten av en barnehage. Det var flere vitner til hendelsen. Politiet jobber med å avhøre vitner i området og i barnehagen.

– Vi har sperret av et område ved Furuset kirke. Bilen som står utenfor Ikea, blir tauet inn for tekniske undersøkelser. Vi ser etter videoopptak i begge områdene, sa Stokkli.

Vil se på sammenheng med andre skyteepisoder

Politiet vil undersøke om det kan være sammenheng med andre tidligere straffbare handlinger, som skyteepisodene i Oslo i høst.

De vet ikke om gjerningsmannen brukte en pistol eller revolver, men bekrefter at det trolig ble brukt et håndskytevåpen.

Sperringen på Ikea ble fjernet så snart politiet var ferdige med å taue bort bilen og foretatt nødvendige undersøkelser.

– Trygt på Ikea

Politiet fikk melding om hendelsen 12.20. Ikea Furuset opplyser like etterpå at det var trygt både for ansatte og kunder i butikken.

– For oss er det sikkerheten til kunder og medarbeidere som er det viktigste akkurat nå. Politiet har bekreftet at det er trygt både for ansatte og kunder, og anbefalt oss å holde åpent, så da forholder vi oss til det, fortalte kommunikasjonsrådgiver Stine Odland i Ikea til Nettavisen.