Det har lørdag vært meldt om en skyteepisode i moskeen al-Noor Islamic senter i Ringeriksveien i Bærum.

- En person er skutt. Ukjent skadeomfang på denne, skriver politiet i Oslo på Twitter.

Under en pressekonferanse lørdag kveld forteller politiet at de ikke kan fastslå at det er blitt avfyrt skudd inne i moskeen. En person skal være skadd, men det er per nå uvisst hva som har forårsaket skaden.

En gjerningsperson er pågrepet, opplyser politiet. De meldte om hendelsen klokken 16.42.

- Ingenting tyder på at det har vært flere involvert. En person som var på stedet er lettere skadet. Uvisst hvordan skaden har oppstått, skriver politiet klokken 17.11.

Siste: Mannen som er pågrepet etter angrepet siktes for drapsforsøk. Under en pressekonferanse fredag kveld opplyser politiet at mannen nå også er siktet for drap etter at en kvinne ble funnet død i en bolig i Bærum.

Les mer: Politiet fant død kvinne med nær relasjon til pågrepet mann i Bærum

Les mer: VG: Beredskapstroppen og bombegruppa til adresse i Bærum

Bevæpnet politi

Ifølge Nettavisens journalist Lars Wærstad, som var på stedet, ble veien sperret av av bevæpnet politi. Det har vært mange sykebiler på stedet, samt politihelikopter i luften.

- De slipper ingen gjennom foreløpig, og ber folk om å snu. Veien er sperret ved Tunheimbakken i gamle Ringeriksveien, forteller han like etter klokken 17 lørdag.

Det skal ha vært tre personer inne i moskeen, ifølge et medlem Nettavisen har snakket med, som var i moskeen frem til rundt klokken 16. Det skal ha vært ettermiddagsbønn i moskeen før 16, men de fleste skal ha dratt da gjerningsmannen dukket opp. Politiet fikk den første meldingen om skytingen klokken 16.07.

Operasjonsleder Per Ivar Iversen sier til NRK at personen som ringte inn snakket dårlig norsk og at trusselen først ikke ble vurdert som veldig høy.

Politiet skriver på Twitter at gjerningsmannen beskrives som en ung mann, hvit i huden. Det skal trolig dreie seg om en etnisk norsk mann. De opplyser til NRK at det er funnet flere våpen inne i moskeen.

Statsministerens kontor bekrefter overfor VG at de følger med på situasjonen i Bærum.

- Vi blir holdt orientert via Justisdepartementet, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide ved SMK.

Les mer: TV 2: Den pågrepne hyllet New Zealand-terrorist før angrepet

- Aldri opplevd noe truende tidligere

Nettavisen har snakket med flere medlemmer av moskeen.

- Jeg blir ikke mer redd nå. Men jeg har også vært betenkt siden moskeen ligger så nær en hovedvei. Men jeg opplever sikkerheten som god, sier et medlem, som ikke ønsker å stå frem med navn, til Nettavisen.

- Vi har aldri har opplevd noe truende tidligere. Det har vært veldig stille og rolig i moskeen alle de gangene vi har vært der, forteller et annet medlem Nettavisen snakker med på stedet.

– Et av våre medlemmer har blitt skutt av en hvit mann med hjelm og uniform, sier styremedlem i moskeen, Irfan Mushtaq til Budstikka.

Gjerningsmannen ble overmannet

Han forteller Aftenposten at personen skal ha hatt to haglelignende pistoler og begynt å skyte rundt.

– Det satt igjen tre medlemmer som leste Koranen etter bønnetiden. Da de så gjerningsmannen komme inn, kom to av medlemmene seg i sikkerhet. Det tredje medlemmet, som er i 70-årene, var rask, og tok tak i han umiddelbart, sier Mushtaq til TV 2.

Medlemmet skal ha overmannet gjerningspersonen mens gjerningsmannen skjøt og de to skal ha havnet i basketak, før et annet medlem kom til, ifølge Mushtaq.

Mushtaq kom selv raskt til moskeen etter å ha blitt oppringt fra et av medlemmene som befant seg der. Mushtaq bor like i nærheten og var på plass før politiet.

– Da jeg kom, var det helt kaotisk. Midt i lokalene så jeg en masse hylser, sier Mushtaq til NTB.

– Og da så jeg et av våre medlemmer sittende over gjerningspersonen, som forsøkte å komme seg vekk. Vi bandt ham fast sammen og holdt ham nede, sier han.

Det skal ha vært bønn i moskeen fra omkring klokken 15.30 og i 15 minutter. Under bønnen skal omkring 7 personer ha vært til stedet.

– Og hadde han kommet i morgen, hadde det vært tusenvis til stede i forbindelse med id-feiringen, sier Mushtaq til NTB.

Al-Noor Islamic Centre er et muslimsk trossamfunn som ble grunnlagt i 1983. Det holdes en rekke arrangementer for å markere religiøse høytider og fremme samfunnsengasjement og brobygging mellom medlemmene og lokalsamfunnet ved moskeen.