– Mannen som er pågrepet og siktet for medvirkning til drapet på Hamse Hashi Adan 7.oktober 2021, fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett i dag kl. 13:00, skrev Oslo-politiet i en pressemelding mandag formiddag.

Mandag ettermiddag bekrefter politiadvokat Børge Enoksen til Nettavisen at mannen er varetektsfengslet i fire uker. Han har brev- og besøksforbud i alle de fire ukene, og skal i to uker være i isolasjon med medieforbud.

Den pågrepne mannen er i 40-årene og bosatt i Oslo. Han er norsk statsborger og tidligere kjent for politiet fra før, opplyste politiet mandag formiddag.

Enoksen vil mandag ettermiddag ikke gå inn på detaljer om den pågrepne mannen, som en eventuell relasjon til avdøde, eller om han tilhører et spesielt miljø.

– Det er en sentral del av etterforskningen hvor vidt har vært en relasjon, og et eventuelt motiv. På dette tidspunktet er det for tidlig å si noe om, sier Enoksen til Nettavisen.

Hans advokat Hanne Pentzen opplyste til TV 2 fredag at hennes klient nekter straffskyld etter siktelsen.

De to andre siktede mennene i saken er fortsatt etterlyst internasjonalt, men ikke pågrepet enda, skriver politiet, som gjør fortløpende vurderinger av om de skal etterlyses offentlig.

Foreløpig blir dette ikke gjort, avslutter politiet.

Etterlyst

Politiet sier at de to som er etterlyst internasjonalt i forbindelse med Mortensrud-drapet, har en mer sentral rolle enn personen de har pågrepet.

– Vi har pågrepet én og siktet vedkommende for medvirkning. Vi mener de to andre har en mer sentral rolle i drapet. Utover det kan jeg ikke kommentere de tre sine roller i hendelsen, sier han.

I en pressemelding fredag opplyste politiet at de har grunn til å tro at de to andre siktede oppholder seg i utlandet. Hvor vil ikke Enoksen kommentere.

– Vi samarbeider med kolleger i andre land. Utover dette kan jeg ikke kommentere, sier han til NTB. Han legger imidlertid til at politiet har en mistanke om hvor de oppholder seg.

Politiet vurderer om de to også skal etterlyses offentlig. De oppfordres til å melde seg til politiet.

Varetekt mandag

Både de to etterlyste og mannen som er pågrepet, er kjent for politiet fra tidligere. Enoksen vil ikke kommentere for hva.

Enoksen sier den pågrepne ble avhørt på politihuset fredag, og at han samarbeider med politiet.

– Han samarbeider med politiet og erkjenner ikke straffskyld. Vi startet avhør i dag og regner med å fortsette avhørene av ham utover de neste dagene, sier Enoksen.

Politiadvokaten vil foreløpig ikke gå ut med detaljer om eventuelle motiv for drapet, men sier dette vil bli en sentral del av etterforskningen fremover.

Han sier også at det er gjort en rekke beslag i saken, men vil ikke utdype nærmere.

Håper på gjennombrudd

Det har tatt lang tid før politiet gjorde noen pågripelser i saken. Det var på kvelden torsdag 7. oktober at Adan ble skutt på Mortensrud i Oslo. Dagen etter døde han av skadene.

Bistandsadvokat for Adans familie, John Christian Elden, skrev i en sms til Dagbladet fredag at de håper pågripelsen og etterlysninger betyr at politiet er på rett vei, og at det vil være et gjennombrudd.

Adan ble skutt utenfor Lofsrud skole, der flere ungdommer var samlet. I pressemeldingen takker politiet lokalmiljøet for samarbeidet i forbindelse med etterforskningen av saken.

– Siktelsene i denne svært alvorlige saken er et resultat av grundig etterforskning hvor godt samarbeid med lokalbefolkningen har vært viktig, opplyser politiet.