*Nettavisen* Nyheter.

Mann i 50-årene omkom i snøskred

Foto: Morten Rydland Høyning (Nordlys)

- Det er stor skredfare i fjellet, og alle må holde seg til preparerte løyper, formaner politiet.

17.03.13 21:57

Mannen i 50-årene som ble tatt av snøskred ved Kattfjordeidet søndag formiddag, er omkommet, ifølge Nordlys.

Det bekrefter kommuniskasjonsrådgiver ved Univesitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), Jan- Fredrik Frantzen, overfor avisen.

Skredfare flere steder i landet
En person er alvorlig skadet etter et snøskred i Kattfjordeidet ved Tromsø. Sju andre som ble tatt i til sammen tre skred søndag, kom fra det med mindre skader.

Snøskredvarslingen Varsom.no advarte før helgen om betydelig snøskredfare. Det har så langt gått fem skred i løpet av helgen, og til sammen har ni personer blitt tatt av skred.

Søndag ettermiddag melder varslingstjenesten om betydelig snøskredfare – faregrad tre – i hele landet.

- Godt utstyrt
Politiet fikk melding om det første skredet søndag klokken 11.46. Fem personer i begynnelsen av 20-årene var på vei opp fjellsiden av Kvittinden ved Laupstad i Vågan kommune i Lofoten da skredet gikk.

Alle fem ble tatt av skredet, men to personer som befant seg lenger ned i fjellsiden så hva som skjedde og meldte fra til AMK-sentralen i Bodø.

Det ble slått full alarm, og redningshelikoptre og redningshunder var på vei til området. Disse ble raskt tilbakekalt, ettersom de to vitnene hjalp dem som ikke kom seg ut av skredet på egen hånd.

– Ungdommene var heldigvis godt utstyrt med skredpinner og skredsøkere. Ei jente ble liggende halvannen meter under snøen i ti minutter, og det var det lengste. Likevel, rasfaren i nord er betydelig, og vi anmoder folk derfor til ikke å bevege seg i bratte terreng slik som dette, sier operasjonsleder i Midtre Hålogaland politidistrikt Frank Andreassen til NTB.

Alvorlig skadet
Like etter klokken 12 søndag gikk det et skred ved Kattfjordeidet nær Tromsø. To menn ble tatt av skredet. En av dem kom fra det i god behold, den andre ble sendt med luftambulanse til Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). Tilstanden var ved 15-tiden søndag ettermiddag ikke kjent.

Søndag ettermiddag skriver Nordlys at den skadde personen som ble tatt av snøskredet i Kattfjordeidet er omkommet.

Det tredje skredet ble utløst av skiløpere i Gimsdalen i Sykkylven. En mann i 20-årene ble tatt av skredet, men klarte selv å komme seg ut av snømassene.

Skredet gikk mellom Hammarsettindane og Urfjellet, og var rundt 150 meter bredt og 300-400 meter langt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Norske Redningshunder / NTB scanpix

Betydelig skredfare
Før helgen advarte varslingstjenesten Varsom.no om betydelig skredfare i store deler av landet.

– Det er mye løssnø i fjellet. Kraftig vind fra sør mange steder fører til at snøen flytter seg. Vinden legger igjen snø i leheng og danner flak. Dermed øker skredfaren, sa Hedda Breien til NTB lørdag.

Forholdene kan endre seg svært raskt, og det er viktig at folk som befinner seg på fjellet er klar over dette, advarte Breien videre.

Lørdag gikk det skred i Hogsdalen i Rissa kommune i Sør-Trøndelag. En 14 år gammel gutt ble sendt til St. Olavs hospital i Trondheim. På fredag gikk det et snøskred ved Østerdalen i Hedmark, men ingen personer ble tatt av dette skredet.

Russer tatt av snøskred
En russisk mann ble gravd fram i god behold etter å ha blitt tatt av et snøskred på Fagernesfjellet i Narvik søndag ettermiddag, melder NTB.

Det var et følge på tre personer som var på vei nedover fjellet da en av dem ble tatt av skredet, skriver avisen Fremover.

- Den ene ble tatt av skred. Han ble liggende fem minutter under snøen. De andre fant ham ved hjelp av elektroniske skredsøkere, og fikk gravd ham ut med egne spader, forteller politiførstebetjent Ulf Elstad fra Narvik politistasjon.

Et helikopter fra Forsvaret fløy inn en patrulje med redningshunder til stedet, men da var det allerede avklart at ingen var kommet til skade.

Rett etter at skredet gikk, kom det flere ulike meldinger, og det var uklart hva som hadde skjedd. Blant annet ble det opplyst at en person var bevisstløs. Ifølge Elstad var det språkproblemer og det at det gikk flere skred i området som bidro til at det var en viss forvirring i startfasen.

– Det er stor skredfare i fjellet, og alle må holde seg til preparerte løyper, formaner Elstad. Skredet gikk bak radiomasten Linken, utenfor de preparerte løypene. Politiet ble varslet klokken 15.49.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag