Onsdag ble milliardæren Tom Hagen varetektsfengslet i fire uker. Politiet og retten mener det er sannsynlighetsovervekt for at han har begått drap, eller medvirket til drap, av sin kone, Anne-Elisabeth Hagen.

Hun har vært sporløst forsvunnet i 18 måneder, siden 31. oktober 2018 og politiet jobber på spreng med å jakte mulige medvirkere til handlingen. Nedre Romerike tingrett mener også at det er flere involverte bak drapshandlingen.

Tom Hagen har hele tiden nektet straffskyld, og anker beslutningen om varetektsfengsling i fire uker, hvorav to av dem i full isolasjon.

Les også: Tom Hagen solgte bilen han brukte da konen forsvant - nå er den undersøkt

Dette er han grillet om

Nettavisen er kjent med at en person i Hagens nære krets er under lupen til politiet som mulig medvirker. Mannen har i avhør blant annet blitt grillet om følgende:

  • Sin relasjon til Tom Hagen.
  • Sin relasjon til Anne-Elisabeth Hagen.
  • Mulig motiv for gjerningsmenn som står bak bortføringen.
  • Mulige konflikter mellom Tom og Anne-Elisabeth Hagen.
  • Om de påståtte kidnapperne familien skal ha hatt kontakt med.
  • Alibi i tiden før, under og etter selve forsvinningen.

Nettavisen kjenner identiteten til mannen. Han er ikke blitt avhørt som siktet i saken. Politiet ønsker ikke å si noe om hvilken status han har per i dag.

Les også: Det er klart at Tom Hagen er preget av situasjonen

Nettavisen er også kjent med at enkelte i etterforskningsteamet mener det er sannsynlig at mannen kan være en av medvirkerne, men det har også vært uenighet om hvilken konkret rolle han skal ha hatt, spesielt i direkte tilknytning til selve bortføringen.

Etter det Nettavisen kjenner til har ikke mannen fått oppnevnt noen advokat per 28. april. Politiet skal også ha sikret DNA av mannen.

Etter at Hagen ble pågrepet omtalte Nettavisen at han har vært hemmelig etterforsket i flere måneder. Blant annet er det gjort såkalt romavlytting i huset hans, og kommunikasjonskontroll (KK) av telefonen. Spanere har også fulgt bevegelsene til Hagen.

Øst politidistrikt er forelagt flere opplysninger Nettavisen sitter på, men ønsker ikke å kommentere noe av dette konkret.

- Vi har ingen kommentar til spørsmålene dere stiller, skriver politiadvokat Haris Hrenovica til Nettavisen, videreformidlet av kommunikasjonsrådgiver Marianne Nordengen.

- Vi er i en ny fase av etterforskningen, hvor vi ikke vil ha anledning til å besvare spørsmål fra pressen i stor grad. Det er bevisforspillelsesfare, og vi har behov for å konsentrere oss om å gjennomføre de nødvendige etterforskningsskrittene som skal gjøres nå.

Les også: Tom Hagens forretningsforbindelser og naboer sjokkert

Forsvarer: - Krevende situasjon

Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, fastholder med styrke at hans klient er uskyldig, og er ordknapp om den mulige medvirkeren i Hagens nære krets.

- Jeg har ingen kommentar til det.

- Hva er din kommentar til at politiet begrunner varetektsfengslingen med bevisforspillelsesfare?

- Det høres pussig ut når saken har vært etterforsket i 18 måneder.

- Hvis det er snakk om en mulig medvirker kan jo din klient påvirke hans forklaring.

- Hvis det er snakk om å ha hatt en medsammensvoren under en slik handling har de hatt rikelig tid til å prate med hverandre, og mulighet for å samordne. Min klient fastholder at han ikke har noe med dette å gjøre. Han synes helt klart at situasjonen er krevende og han kan ikke fatte hvordan dette kan være mulig.

Det er advokat Gard Lier som er oppnevnt som bistandsadvokat for antatt døde Anne-Elisabeth Hagen.

- Jeg har ingen kommentar til opplysningene om eventuelle medvirkere. For meg er det viktig at politiet foretar de nødvendige etterforskningsskrittene i saken, sier Lier til Nettavisen.

Fant trusselbrev

Det var ektemannen, milliardæren Tom Hagen, som skal være god for 1,9 milliarder kroner, som meldte fra til politiet om det som kunne være en kidnapping 31. oktober 2018.

Den nå drapssiktede mannen er en av Norges rikeste menn, ifølge beregninger Kapital har gjort.

Da han kom hjem fra jobb rundt klokken 13.30 forsvinningsdagen, fant han blant annet en lapp med trusler om at de antatte kidnapperne ville ta Anne-Elisabeth av dage dersom han varslet politiet eller media.

Tom Hagen varslet likevel politiet etter kort tid, klokken 14.10.

Les også: Politiet bekrefter kontakt med kriminelle miljøer

Det skal også ha vært fremsatt et krav på ni millioner euro, som tilsvarte rundt 86 millioner kroner i oktober-november 2018.

Politiet tror ikke på bortføring

De angivelige kidnapperne skal ha fremsatt kravet i kryptovalutaen monero.

Trusselbrevet er en svært sentral del av etterforskningen, og ved flere anledninger skal angivelige kidnappere ha kontaktet familien. Kidnappernes budskap er blitt videreformidlet til offentligheten gjennom advokat Svein Holden.

I juni i fjor offentliggjorde politiet at de hadde endret sin hovedhypotese fra bortføring med pengemotiv til drapssak.

– Det har ikke skjedd en bortføring, vært en reell forhandlingsmotpart eller reelle forhandlinger. Det bærer preg av en tydelig planlagt villedning, sa politiinspektør Brøske under politiets pressekonferanse tirsdag.

Holden mener det er rart at politiet er så tydelig på standpunktet sitt.

- Mitt synspunkt, ut ifra det bevismaterialet jeg har fått presentert, og det aktor presenterte i retten, synes jeg det er overraskende at er modne til å forlate et slikt standpunkt.

- Men de kaller det en villedning.

- Det undrer meg hvordan de kan komme til den konklusjonen med det materialet jeg er kjent med.