Onsdag ble milliardæren Tom Hagen varetektsfengslet i fire uker. Politiet og retten mener det er sannsynlighetsovervekt for at han har begått drap, eller medvirket til drap, av sin kone, Anne-Elisabeth Hagen.
Hun har vært sporløst forsvunnet i 18 måneder, siden 31. oktober 2018 og politiet jobber på spreng med å jakte mulige medvirkere til handlingen. Nedre Romerike tingrett mener også at det er flere involverte bak drapshandlingen.
Tom Hagen har hele tiden nektet straffskyld, og anker beslutningen om varetektsfengsling i fire uker, hvorav to av dem i full isolasjon.
Les også: Tom Hagen solgte bilen han brukte da konen forsvant - nå er den undersøkt
Dette er han grillet om
Nettavisen er kjent med at en person i Hagens nære krets er under lupen til politiet som mulig medvirker. Mannen har i avhør blant annet blitt grillet om følgende:
- Sin relasjon til Tom Hagen.
- Sin relasjon til Anne-Elisabeth Hagen.
- Mulig motiv for gjerningsmenn som står bak bortføringen.
- Mulige konflikter mellom Tom og Anne-Elisabeth Hagen.
- Om de påståtte kidnapperne familien skal ha hatt kontakt med.
- Alibi i tiden før, under og etter selve forsvinningen.
Nettavisen kjenner identiteten til mannen. Han er ikke blitt avhørt som siktet i saken. Politiet ønsker ikke å si noe om hvilken status han har per i dag.
Les også: Det er klart at Tom Hagen er preget av situasjonen
Tidslinje i forsvinningssaken i Lørenskog
* 31. oktober 2018: Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog. Hun skal ha forsvunnet fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 13.30. Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.
* 9. januar 2019 gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen (68) hadde forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog ti uker tidligere. Politiet hadde holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse. Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen monero og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.
* 11. februar 2019 ble det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det var fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.
* 26. juni 2019 opplyste politiet at de hadde endret hovedteori i saken. Politiet anser det som mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.
* 6. august 2019 opplyste bistandsadvokat Svein Holden at Hagen-familien har kontakt med kidnapperne, men at det fortsett ikke er gitt bevis på at hun lever. Holden formulerer det slik at det «sies klart» at hun er i live.
* 28. august 2019 gikk politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan være avsatt av en gjerningsperson.
* 13. september 2019 blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningsmenn.
* 24. september 2019 opplyser politiet at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.
* 17. oktober 2019 går politiet ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.
* 18. oktober 2019 blir det kjent at vitner er innkalt til å avgi DNA-prøve i forbindelse med politiets etterforskning av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.
* 24. oktober 2019 opplyser politiet at de har en formening om hva slags type printer som ble brukt til å skrive ut trusselbrevet som ble funnet i hjemmet til Tom og Anne-Elisabeth Hagen.
* 25. oktober 2019 møter etterforskningsledelsen og representanter fra Kripos hos riksadvokat Tor-Aksel Busch for å diskutere forsvinningssaken. Samme dag blir det opplyst at politiet mener de har funnet spor fra tidlig på sommeren 2018 knyttet til løsepengekravet i Hagen-forsvinningen.
* 22. januar 2020: I Kripos' nasjonale drapsstatistikk står forsvinningssaken omtalt som et uoppklart drap.
* 5. mars 2020 opplyser politiet at forsvinningssaken har hatt en samlet kostnad på 19 millioner kroner for politiet.
* 28. april 2020: Ektemannen Tom Hagen er pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Han siktes for drap eller medvirkning til drap. Anne-Elisabeth Hagen er fortsatt ikke funnet. Hagen avviser enhver befatning med konas forsvinning.
* 29. april 2020: Nedre Romerike tingrett varetektsfengsler Tom Hagen i fire uker. Hagen anker fengslingen.
* 7. mai 2020: Eidsivating lagmannsrett vil løslate Hagen, men politiet anker kjennelsen til Høyesterett. Hagen blir dermed sittende i varetekt til Høyesterett har behandlet saken.
* 8. mai 2020: Politiet opplyser at en mann i 30-årene med relasjon til Tom Hagen ble pågrepet 7. mai kort tid etter lagmannsrettens kjennelse. Mannen er siktet for drap eller medvirkning til drap, og har ifølge politiet IT- og kryptovalutakompetanse.
* 8. mai 2020: Klokken 17.30, kjørte Tom Hagen ut portene i Oslo fengsel som en fri mann.
* 9. mai 2020: Mannen i 30-årene løslates, og politiet endrer siktelsen på ham til medvirkning til grov frihetsberøvelse.
* 14. mai 2020: Nedre Romerike tingrett tar ikke begjæringen til Tom Hagen om å stanse ransakingen av boligen i Sloraveien til følge.
Kilde: NTB og Nettavisen
Nettavisen er også kjent med at enkelte i etterforskningsteamet mener det er sannsynlig at mannen kan være en av medvirkerne, men det har også vært uenighet om hvilken konkret rolle han skal ha hatt, spesielt i direkte tilknytning til selve bortføringen.
Etter det Nettavisen kjenner til har ikke mannen fått oppnevnt noen advokat per 28. april. Politiet skal også ha sikret DNA av mannen.
Etter at Hagen ble pågrepet omtalte Nettavisen at han har vært hemmelig etterforsket i flere måneder. Blant annet er det gjort såkalt romavlytting i huset hans, og kommunikasjonskontroll (KK) av telefonen. Spanere har også fulgt bevegelsene til Hagen.
Øst politidistrikt er forelagt flere opplysninger Nettavisen sitter på, men ønsker ikke å kommentere noe av dette konkret.
- Vi har ingen kommentar til spørsmålene dere stiller, skriver politiadvokat Haris Hrenovica til Nettavisen, videreformidlet av kommunikasjonsrådgiver Marianne Nordengen.
- Vi er i en ny fase av etterforskningen, hvor vi ikke vil ha anledning til å besvare spørsmål fra pressen i stor grad. Det er bevisforspillelsesfare, og vi har behov for å konsentrere oss om å gjennomføre de nødvendige etterforskningsskrittene som skal gjøres nå.
Les også: Tom Hagens forretningsforbindelser og naboer sjokkert
Forsvarer: - Krevende situasjon
Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, fastholder med styrke at hans klient er uskyldig, og er ordknapp om den mulige medvirkeren i Hagens nære krets.
- Jeg har ingen kommentar til det.
- Hva er din kommentar til at politiet begrunner varetektsfengslingen med bevisforspillelsesfare?
- Det høres pussig ut når saken har vært etterforsket i 18 måneder.
- Hvis det er snakk om en mulig medvirker kan jo din klient påvirke hans forklaring.
- Hvis det er snakk om å ha hatt en medsammensvoren under en slik handling har de hatt rikelig tid til å prate med hverandre, og mulighet for å samordne. Min klient fastholder at han ikke har noe med dette å gjøre. Han synes helt klart at situasjonen er krevende og han kan ikke fatte hvordan dette kan være mulig.
Det er advokat Gard Lier som er oppnevnt som bistandsadvokat for antatt døde Anne-Elisabeth Hagen.
- Jeg har ingen kommentar til opplysningene om eventuelle medvirkere. For meg er det viktig at politiet foretar de nødvendige etterforskningsskrittene i saken, sier Lier til Nettavisen.
Fant trusselbrev
Det var ektemannen, milliardæren Tom Hagen, som skal være god for 1,9 milliarder kroner, som meldte fra til politiet om det som kunne være en kidnapping 31. oktober 2018.
Den nå drapssiktede mannen er en av Norges rikeste menn, ifølge beregninger Kapital har gjort.
Da han kom hjem fra jobb rundt klokken 13.30 forsvinningsdagen, fant han blant annet en lapp med trusler om at de antatte kidnapperne ville ta Anne-Elisabeth av dage dersom han varslet politiet eller media.
Tom Hagen varslet likevel politiet etter kort tid, klokken 14.10.
Les også: Politiet bekrefter kontakt med kriminelle miljøer
Det skal også ha vært fremsatt et krav på ni millioner euro, som tilsvarte rundt 86 millioner kroner i oktober-november 2018.
Politiet tror ikke på bortføring
De angivelige kidnapperne skal ha fremsatt kravet i kryptovalutaen monero.
Trusselbrevet er en svært sentral del av etterforskningen, og ved flere anledninger skal angivelige kidnappere ha kontaktet familien. Kidnappernes budskap er blitt videreformidlet til offentligheten gjennom advokat Svein Holden.
I juni i fjor offentliggjorde politiet at de hadde endret sin hovedhypotese fra bortføring med pengemotiv til drapssak.
– Det har ikke skjedd en bortføring, vært en reell forhandlingsmotpart eller reelle forhandlinger. Det bærer preg av en tydelig planlagt villedning, sa politiinspektør Brøske under politiets pressekonferanse tirsdag.
Holden mener det er rart at politiet er så tydelig på standpunktet sitt.
- Mitt synspunkt, ut ifra det bevismaterialet jeg har fått presentert, og det aktor presenterte i retten, synes jeg det er overraskende at er modne til å forlate et slikt standpunkt.
- Men de kaller det en villedning.
- Det undrer meg hvordan de kan komme til den konklusjonen med det materialet jeg er kjent med.