Mann mener han ble trakassert av politiet i Oslo sør: - De stoppet meg på grunn av hudfargen

En 24-årig mann føler seg trakassert av politiet etter at han måtte avlegge urinprøve i en garasje etter mistanke om at han kjørte bil under påvirkning av rusmidler. En blodprøve viste at politiet tok feil.

En 24-årig mann føler seg trakassert av politiet etter at han måtte avlegge urinprøve i en garasje etter mistanke om at han kjørte bil under påvirkning av rusmidler. En blodprøve viste at politiet tok feil. Foto: Paul Weaver

Politiet mente han kjørte i ruset tilstand. Mannen (24) forteller at han måtte avlegge urinprøve i en plastkopp i en garasje. - Politiets tillit svekkes, sier advokat.

04.06.18 14:49

Natt til 11. mars i år kjørte en mann med halvt pakistansk og halvt norsk bakgrunn sin Audi A7 2012-modell ut av en garasje på Mortensrud i Oslo sør. Klokken var 02.15, går det frem at Nettavisens kildemateriell.

24-åringen var på vei hjem etter å ha vært hos sin forlovede. Som muslim overnatter han ikke hos henne før de er gift. En tradisjon han er stolt av. Lite visste han at politiet ventet på ham rett utenfor garasjen.

- Jeg hadde kjørt 20 meter i garasjen da to kvinnelige politibetjenter og en mann stoppet meg. De mente jeg var påvirket av rusmidler. De ba meg gå ut av bilen og jeg måtte levere fra meg førerkortet. Deretter lyste de meg i øynene med en lommelykt og ba meg se til høyre, venstre, opp og ned, sier 24-åringen til Nettavisen.

- Den ene politibetjenten påpekte at jeg kjørte en «veldig fin bil». Hun sa også at de pleier å stoppe personer med dyre biler på denne tiden av døgnet. Hun spurte meg også om hvordan jeg hadde råd til en slik fin bil.

Politiinspektør Gry Lene Sem i enhet øst ved Oslo politidistrikt. Foto: Politiet

Politiet er forelagt alle uttalelsene og påstandene 24-åringen og hans advokat Vidar Lind Iversen kommer med. Nettavisen ønsket å få til et intervju, men fikk tilsendt tre sitater på mail av kommunikasjonsrådgiver Jørn Kristian Jørgensen.

- Det vi kan si er at politiet ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen som har blitt gitt i denne saken, skriver politiinspektør Gry Lene Sem i enhet øst i Oslo politidistrikt.

- Av ulike hensyn kan vi ikke uttale oss om detaljer i saken.

Les også: Rapport: Ungdomskriminaliteten i Oslo øker

24-åringen ønsker ikke å fortelle sin historie med fullt navn eller identifiserbart bilde. Han mener saken har vært ydmykende og at det vil føre til en tilleggsbelastning for familien.

Nettavisen har fått tilgang til anmeldelsen som politibetjenten leverte mot mannen. I anmeldelsen går det frem at hun mente 24-åringen var «svært rød i øynene». Videre heter det:

«Han ble sint for at han ble kontrollert, og forklarte at han var lei av politiet.»

I anmeldelsen går det også frem at to av politibetjentene mente 24-åringen var påvirket av cannabis fordi han angivelig skulle ha rødsprengte øyne, pulserende pupiller og at han slet med å se i kryss.

Hurtigtestene mannen måtte avlegge viste utslag på flere rusmidler. Foto: Faksimile politiet

- Skjedde på grunn av hudfarge

24-åringen er registrert med en mindre sak fra da han var tenåring. Forholdet resulterte i en bot på 2000 kroner for seks år siden. Han er ellers ikke registrert med noen forhold hos politiet.

- Jeg føler at det som skjedde var på grunn av mitt utseende og hudfarge. Jeg tror ikke politiet hadde gjort det samme med en etnisk norsk person, sier mannen til Nettavisen.

- Er det ikke politiet sin jobb å stoppe folk de mistenker kan være under påvirkning av rusmidler når de kjører bil?

- Dersom politiet hadde stoppet meg og vært høflig hadde det ikke vært noe problem. Men de var frekke og viste ingen respekt.

BLOGG: De unge spør: Hvorfor tas ikke gjenglederne?

Politiet ønsket at 24-åringen skulle avlegge en urinprøve på stedet, en såkalt hurtigtest.

- De hadde ikke utstyr til at jeg kunne utføre testen. De ga meg derfor alternativer om enten å dra på en bensinstasjon med dem eller hente en plastkopp. Å dra på bensinstasjon med politiet, hvor jeg risikerte å møte folk jeg kjenner, var helt uaktuelt. Det er dessuten ikke min feil at de ikke har utstyret de trenger.

- Det endte med at jeg dro til forloveden min og hentet en plastkopp og at jeg måtte urinere oppi den i garasjen. Jeg synes det var nedverdigende.

- Det måtte være feil

24-åringen har engasjert advokat Vidar Lind Iversen i saken. Han er krystallklar på at politiet bommer i sin oppførsel, slik mannen selv fremstiller den.

- Når det gjelder manglende folkeskikk er det graverende etter min oppfatning. Det er et problem som gjør at politiets tillit svekkes med tanke på den viktige rollen de har i samfunnet, sier han til Nettavisen.

Hurtigtesten, som er en liten hvit brikke, ble ført ned i urinen og ga utslag på følgende stoffer:

  • THC (virkestoffet i cannabis/marihuana).
  • Amfetamin.
  • Buprenorfin (virkestoffet i blant annet Subutex).
  • Benzodiazepiner (beroligende legemidler).

24-åringen fortsatte å nekte på at han hadde tatt narkotiske midler eller drukket alkohol, men ble ikke trodd av politiet.

Advokat Vidar Lind Iversen representerer 24-åringen. Foto: Paul Weaver / Nettavisen

- Jeg fikk ti tanker i hodet samtidig. Jeg visste jo at dette måtte være feil. Jeg har aldri vært borti narkotika. Jeg skjønte ingenting, sier 24-åringen.

Det endte med at han ble tatt med i politibilen og fraktet til Politihuset på Grønland i Oslo sentrum.

- I bilen spurte politikvinnen om jeg visste om andre som drev med narkotika i nærmiljøet på Mortensrud. Da sa jeg at jeg ikke bodde der eller vanker i området. Politibetjentene prøvde også å overbevise meg om å erkjenne skyld slik at jeg kunne få strafferabatt, noe hun sa hun var pliktig å informere om.

- Jeg fortalte at jeg var på Mortensrud for å besøke familie. Men de fortsatte. De sa jeg heller kunne være med og hjelpe dem med å rydde opp og gjøre miljøet bedre. Jeg fortalte at jeg ville ringe advokat, men da fikk jeg som svar at det bare var kjeltringer som trengte advokat.

Les også: Kaster ut enkelte natteravner etter bråk i Oslo øst

Purret på politiet

Etter 45 minutters venting på politistasjonen gjennomgikk han flere tester med lege. 24-åringen ble bedt om å huske noen tall, gå langs en strek, telle til 30 og se i ulike retninger.

Legen på politistasjonen mente 24-åringen var «lett påvirket» av rusmidler og krysset av for dette i skjemaet for den kliniske undersøkelsen.

Førerkortet ble beslaglagt og blodprøver ble tatt. I tillegg ble det gjennomført avhør med lydopptak. 24-åringen fastholdt at han nektet straffskyld og at han ikke var påvirket av rusmidler.

21. mars mottok politiet i Oslo resultatene av blodprøve fra Oslo universitetssykehus. De viste ingen utslag på rusmidler. Men 24-åringen har ennå ikke fått tilbake det beslaglagte førerkortet.

- Jeg ringte politiet nesten hver dag etter at jeg fikk resultatet. Jeg er avhengig av bil i jobbene mine i bilbransjen og som sjåfør.

Den ene hurtigtesten viste utslag på THC, virkestoffet i cannabis. Foto: Faksimile politiet

Politiet ønsker ikke å svare utover de uttalelsene de har kommet med. Det har ikke lykkes for Nettavisen å få klarhet i hva som var galt med politiets hurtigtest.

Den siste tiden har det vært en rekke negative oppslag om ungdommer og unge menn som har begått voldshandlinger i Oslo øst og sør.

Alle voldshendelsene har ført til at alle de borgerlige partiene i Oslo har krevd høring om problemene i Oslo. Byrådsleder er blant dem som er kalt inn for å forklare seg.

I tillegg skal politiet, bydelene og frivillige organisasjoner delta i høringen 18. juni.

En rekke personer er pågrepet etter flere skyteepisoder, mange av dem er også varetektsfengslet.

Les også: Raymond Johansen forsvarer Oslo

Fakta

Fakta om skyteepisoder i Oslo

I et intervju med Nettavisen i begynnelsen av mai uttalte advokat Vidar Lind Iversen blant annet:

- Mange av ungdommene forteller det samme. De føler seg trakassert av politiet, stigmatisert av politikere og i media. Mange snakker om dem, men ikke med dem (...).

Forsvarsadvokaten trakk frem følgende eksempler på trakassering som hans klienter har fortalt ham:

  • Yngre betjenter jager ofte vekk problemungdommene fra enkelte områder i deres egne nærmiljø.
  • I flere tilfeller bortvises de også i 24 timer, noe som skaper mer frustrasjon.
  • Generell trakassering og diskriminering ved at innvandrerungdom ikke opplever de samme sanksjonene mot etnisk norske ungdommer.
  • Lavere terskel for politiet å ta med innvandrerungdom på politistasjonen i stedet for å ha dialog ute i gatene.
  • Lavere terskel fra politiet å finne påskudd for å kunne utføre razzia hos innvandrerungdom.


- Kan være skadelig for politiets omdømme

Lind Iversen mener politibetjenter bør utstyres med kamera.

- Slike episoder som min klient (24-åringen) opplevde er potensielt skadelige for politiets omdømme, særlig fordi det utvises dårlig folkeskikk og fordi man ikke beklager og undersøker hva man har gjort feil, sier Lind Iversen til Nettavisen nå.

- Man bør kunne utstyre politiet med kamera på uniformen med plikt om å ta opp bilde og lyd når de er i kontakt med publikum. Dette vil sikre dokumentasjon og vil åpenbart ha en oppdragende effekt.

Gjennom sin erfaring som forsvarsadvokat får han tilbakemeldinger på at det ofte er personer med innvandrerbakgrunn som kontrolleres av politiet.

Blodprøven 24-åringen avla viste ingen utslag på verken narkotika eller alkohol. Politiets hurtigtest var dermed feil.  Foto: Faksimile politiet

- Personlig vil jeg ikke kalle det trakassering, men det er et problem at mange oppfatter det som at de blir trakassert. Inntrykket mitt er at politiet oftere stopper og kontrollerer personer av utenlandsk opprinnelse, enn etnisk norske, i situasjoner der det ikke er noen konkret mistanke som fører til kontroll.

I artikkelen fra mai erkjente også politiet at de har en utfordring med personer med innvandrerbakgrunn:

- Vi har mye dialog med minoritetsungdom og er kjent med at flere er skeptiske til politiet. Vi har mange tiltak for å unngå dette (...), sa mangfoldskoordinator i Oslo politidistrikt Ingjerd Hansen til Nettavisen den gangen.

- Det er viktig for oss at de som ikke er fornøyd klager formelt. Da kan vi gå i dialog med dem og se nærmere på det som skjedde, sa Hansen.

24-åringen har ikke lenger tillit til politiet. Han venter fortsatt på en beklagelse.

- Jeg har mistet respekten for dem. Og familiemedlemmer har vært bekymret. Nå ser jeg på politiet med frykt. De krenket meg. Jeg er ikke redd for politiet, men den respekten jeg hadde for dem tidligere er borte, sier han.

- Hvis politiet noen gang trenger din hjelp, for eksempel i vitnesammenheng, hvordan stiller du deg til det?

- Det er ikke min oppgave å finne ut hvem som røyker hasj. Jeg har mine egne ting å tenke på. Hadde det ikke vært for det jeg selv har opplevd kan det være jeg hadde tenkt annerledes om politiet. Men det frister ikke å hjelpe dem.

Politiet sier de jobber for å opprettholde tillit i befolkningen.

- Vi synes det er beklagelig at mannen ikke lenger har tillit til oss, skriver politiinspektør Sem i sitt svar.

- Tjenestemenn og kvinner ved enhet øst i Oslo politidistrikt har et spesielt fokus på å oppnå en god dialog og tillit til borgerne gjennom profesjonalitet i tjenesteutøvelsen.

Solgte bilen - ville ikke bli stoppet

I etterkant har 24-åringen solgt sin Audi A7. Tidligere hadde han en Mercedes som han solgte av samme grunn.

- Jeg har blitt stoppet av politiet en rekke ganger tidligere fordi jeg har innvandrerbakgrunn og har «fin bil». Det gidder jeg ikke mer. Jeg har derfor kjøpt meg en liten og nøytral VW Golf.

- Det burde ikke være slik. Norge er et fritt land. Jeg burde få ha den bilen jeg ønsker, uten å bli trakassert.

Lind Iversen har på mannens vegne krevd erstatning for til sammen 36.000 kroner. Dette skal dekke antall dager uten førerkort i tillegg til ulempe med krenkelsene 24-åringen opplevde. Advokaten mener også at det høye beløpet kan ha en «oppdragende effekt» på politiet.

Den 24 år gamle mannen krever 36.000 kroner i oppreisningserstatning etter det han mener har vært trakassering mot ham. Foto: Paul Weaver

Kravet er sendt til Statens sivilrettsforvaltning, som behandler saker fra folk som mener seg urettmessig straffeforfulgt. Advokaten er krass i kritikken av politiet.

- Denne saken er svært uheldig. Enten har politiet ikke brukt riktig fremgangsmåte på hurtigtesten, eller er det svakheter ved utstyret som brukes. Uansett er det lite betryggende at de ikke forsøker å undersøke dette nærmere. Min klient mener opplevelsen med politiet var svært ydmykende og det oppleves som svært skremmende at de kan opptre på denne måten. sier Lind Iversen til Nettavisen.

- Min klient opplevde politiet som forutbestemte og fordomsfulle. Opplevelsen fremsto som uvirkelig for ham. Han ble blant annet bedt om å gi opplysninger som kunne føre til narkotikabeslag. Han har aldri hatt noe med noen form for narkotika å gjøre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.