RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mann prøvde å plyndre hus da det kollapset

(NBC/Youtube)
Sist oppdatert:
Politiet jakter kriminelle som skor seg på katastrofen. - Det er skummelt her nå, sier vitne.

Politiet jakter nå plyndrere i de orkanrammede områdene langs østkysten.

Ifølge lokale medier ble det tirsdag meldt om en rekke plyndringsforsøk. Minst 13 personer har blitt arrestert.

Arresterte mann i vrakrester
Tirsdag var brannvesen og politi ute på redningsoppdrag da de hørte lyder fra et rasert hus.

Se video under.

De klarte å redde en mann ut av vrakrestene, men det store spørsmålet var hvorfor mannen som ikke bodde der, befant seg i bygningen.

Politikilder forteller til NBC at de nå har siktet mannen for å forsøke å plyndre huset da det kollapset.

Nasjonalgarden er nå satt i full beredskap og ifølge New Yorks borgermester Michael Bloomberg patruljerer tusenvis av politifolk i gatene for å beskytte butikker og huseiere fra kriminelle.

Det er tydelig at de har tatt lærdom fra kriminaliten som eksploderte i kjølvannet av forrige naturkatastrofe, orkanen Katrina i 2005.

- Det er skummelt her nå
Likevel er det mange som sliter med frykten for å bli frastjålet alle eiendelene sine. Ikke alle har forsikring.

Ali Khalid er eier butikken 99 cent Express. Han forteller at hans butikk ble ranet av plyndrere tirsdag kveld da han forlot butikken for å hente en ansatt et annet sted i byen.

- Jeg spurte politiet hva jeg burde gjøre. De sa at de ikke visste. Jeg kan ikke låse døren og jeg kan ikke bli her i natt. Det er skummelt her nå, sier han til Wall Street Journal.

I bydelen Queens, som er en av de harderst rammede bydelene, ble det arrestert folk som prøvde å rane en bensinstasjon, en klesbutikk og en elektronikk-forretning, ifølge Daily Mail.

45 omkommet
Ifølge Reuters er minst 50 personer bekreftet omkommet i stormen.

Omlag 70 personer døde da «Sandy» traff Karibien forrige uke. Flyplasser, motorveier, broer og kollektivtransport. Stormen praktisk talt stengte ned Manhattan.

Fortsatt er nesten 6,9 millioner amerikanere uten strøm, og det kan gå opptil fire dager før strømmen er tilbake.

30-50 milliarder dollar
Det totale tapet for den amerikanske økonomien kan komme til å beløpe seg til 30 til 50 milliarder dollar, eller opp mot 280 milliarder kroner.

Til sammenligning kostet orkanen Katrina amerikansk økonomi dobbelt så mye - rundt 120 milliarder dollar.

Konsulentfirmaet IHS Global Insight forutser ifølge økonominettstedet Bloomberg at veksten i USA i fjerde kvartal kan bli redusert med opptil 25 milliarder dollar, 0,6 prosent av BNP, til 1 prosent.

Politikere forsikrer hele tiden om at USA skal gjenreises.

New York-borgermesteren skrøt av redningsmannskapene som har jobbet i hele natt.

- Våre folk har gjort en heroisk jobb med å redde liv, og de jobber fortsatt med å slukke branner og søke etter skadede personer, sa Bloomberg.

Valgkampen settes til side
Dette er tredje dagen på rad at president Barack Obama setter valgkampen til side for å koordinere opprydningsarbeidet.

Onsdag besøkte han i stedet New Jersey for å se på flomskadene etter «Sandy». Sammen med den republikanske guvernøren Chris Christie har han besøkt de rammede områdene.

Den republikanske guvernørens hyllest av sin politiske rival, har vekket oppsikt i et ellers polarisert politisk klima.

- Presidenten har vært fantastisk. Jeg snakket med ham tre ganger mandag. Han har virkelig tatt hånd om dette og fortjener ros for det. Han ga meg direktenummeret til Det hvite hus, sa Christie tidligere denne uken.

- Det er svært viktig at USAs president får tatt innover seg all lidelsen som nå er til stede her i New Jersey, og jeg setter pris på det. Vi skal jobbe sammen for å sikre at vi kommer oss gjennom denne krisen og at alt går tilbake til det normale, uttalte Christie onsdag.

Obama omtalte onsdag også Christie på en raus måte.

- Jeg vil at dere skal vite at guvernøren deres jobber overtid, sa han.

Obama må vise seg som en leder
For begge parter i den pågående presidentvalgkampen er det nødvendig å være forsiktig. Ett feilsteg eller én uheldig uttalelse kan koste dem seieren. For Obama er det viktig å vise seg som leder i en vanskelig periode for landet.

Reisen til New Jersey er viktig for Obama, fordi i en slik situasjon kommer folk raskt til å spørre seg hvor presidenten er. Romney på sin side må være svært forsiktig med å ikke framstå som om han forsøker å slå politisk mynt på katastrofen.

Det er fortsatt helt jevnt på meningsmålingene, og foreløpig er det uklart om noen har vunnet terreng eller tapt oppslutning som følge av katastrofen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere