Gå til sidens hovedinnhold

Mann siktet for drapsforsøk i ny sak - tidligere dømt for trusler om å «kutte opp» kvinne med sverd

I tillegg er han dømt for en rekke andre forhold.

En mann på 29 år ble søndag kveld pågrepet, siktet for drapsforsøk i Oslo sentrum søndag morgen. Avisa Oslo meldte at store politistyrker rykket ut etter hendelsen.

Den fornærmede mannen ble alvorlig skadd, men politiet meldte tidligere mandag at han er utenfor livsfare.

Nettavisen kjenner identiteten til den siktede 29-åringen som har flere dommer på seg fra tidligere for ran, tyveri og vold.

Den siste dommen er fra april 2014 hvor han ble dømt for tre tilfeller av trusler, to tyverier og ett tilfelle for brudd på pålegg om å møte til soning av fengselsdom.

- Skal kutte deg opp i småbiter

I dommen går det frem at en kvinne, som var venn med den nå sitkede mannen på tidspunktet, følte seg truet av 29-åringen. Den fornærmede kvinnen forklarte i retten at mannen hadde sagt til henne i telefonen at han hadde et samuraisverd og at han skulle kutte henne i småbiter.

I retten forklarte hun også at 29-åringen kom inn på Tøyen T-banestasjon i Oslo med et sverd i hånden. Hun skal ifølge dommen ha snudd seg vekk og gått i motsatt retning. Kvinnen ringe selv politiet fordi hun følte situasjonen som både truende og var stresset.

Et annet vitne og en politibetjent underbygget den fornærmedes versjon med sverdet.

«Politibetjent XX har i retten forklart at hun snakket med YY (den fornærmede kvinnen, red. anm.) på stedet og at YY da fortalte at tiltalte hadde sagt til henne: "Jeg skal kutte seg opp i småbiter. Jeg skal putte denne i deg" og at han hadde veivet med en sabel», står det i dommen.

Retten mente det var bevist at 29-åringen hadde truet kvinnen med sverd.

«Tiltalte har selv forklart at han hadde en verbal konfrontasjon med YY på T-banestasjonen. Med det uavhengige vitnet XXs forklaring finner retten det utvilsomt at tiltalte bar en sverdliknende gjenstand og at han kroppslig og verbalt oppførte seg truende mot YY.

Retten finner det videre utvilsomt at tiltalte i denne sammenhengen uttalte at han skulle kutte opp YY i småbiter og at han skulle putte sverdet i henne. (...). Ved at tiltalte opptrådte aggressivt, var høylydt og bar et sverd, var truslene skikket til å fremkalle alvorlig frykt. Retten finner det klart at tiltalte forstod at han fremsatte trusler og at disse var egnet til å fremkalle alvorlig frykt.

29-åringen forklarte selv i retten at han hadde ruset seg på kokain før han truet kvinnen med sverd.

Mannen ble dømt til fengsel i 90 dager, hvorav 30 av dem var betinget fengsel med en prøvetid på to år.

29-åringens forsvarer, Ola Lunde, ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt. Det er ukjent hvordan siktede stiller seg til skyldspørsmålet i den nye saken.

Kjent med dommene

Politiet vet hvem mannen er fra tidligere.

- Han er kjent for politiet fra før og vi ønsker å avhøre ham i saken han nå er siktet for. Vi håper å få avhøret til i dag og han blir fremstilt for varetektsfengsling tirsdag, sier seksjonsleder for drapsetterforskning i Oslo, Anne Alræk Solem til Nettavisen.

Det skal ikke være noen nær relasjon mellom den siktede og offeret etter knivstikkingen søndag.

- Fornærmede ble alvorlig skadd og det fremstod som stikkskader. Han er utenfor livsfare og det er sentralt for politiet å få avhørt begge de involverte i saken. De kan sitte på viktig informasjon om det som har hendt og vite foranledningen til det, sier Alræk Solem.

Hun opplyser også at det per nå ikke tas sikte på flere pågripelser i saken. Alræk Solem ønsker ikke å svare på noen spørsmål som går på mulig motiv eller konkrete detaljer i etterforskningen Nettavisen spør om.

NB! Nettavisen skrev feilaktig at mannen var siktet for drap i tittelen i og i tre steder i en tidligere versjon av artikkelen. Dette er er ikke riktig. Mannen er siktet for drapsforsøk. Vi beklager feilen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien