RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SAVNET: John Arve Breivik (innfelt) har vært savnet i flere måneder. Politiet har tidligere bedt om opplysninger om denne båten i etterforskningen. En 37 år gammel mann er siktet for å ha gitt falsk forklaring til politiet da han ble avhørt som vitne i savnetsaken.
SAVNET: John Arve Breivik (innfelt) har vært savnet i flere måneder. Politiet har tidligere bedt om opplysninger om denne båten i etterforskningen. En 37 år gammel mann er siktet for å ha gitt falsk forklaring til politiet da han ble avhørt som vitne i savnetsaken. Foto: POLITIET/PRIVAT (BA)

Mann siktet for falsk forklaring etter mystisk forsvinning

En 37 år gammel mann fra Bergen er siktet for falsk forklaring i forbindelse med etterforskningen av savnede John Arve Breivik.

BERGEN (ba.no): 54 år gamle Breivik ble offisielt meldt savnet 26. juni, men de siste sikre observasjonene av ham skal ha skjedd to-tre måneder tidligere.

Da 37-åringen ble avhørt som vitne i sommer om savnede Breivik ble han siktet for falsk forklaring.

Politiet mener at han har forklart seg bevisst uriktig om sine egne og Breiviks bevegelser og gjøremål fra mars 2015 og frem til han ble avhørt 8. juni.

– Føler seg mistenkeliggjort

Mannen er tidligere straffedømt flere ganger, blant annet for narkotikalovbrudd, men han har ikke sittet i varetekt etter at han ble siktet for falsk forklaring.

– Min klient føler seg mistenkeliggjort i forhold til siktelsen om uriktig forklaring. Han erkjenner ikke straffskyld, sier forsvarsadvokat Arild Dyngeland til BA.

I begynnelsen av november gikk politiet ut i mediene og ba om nye opplysninger i savnetsaken.

Tidligere ble det opplyst at siste sikre observasjoner av Breivik var 17. mars i Bergen sentrum.

Nå kan ting tyde på at han er blitt sett på et senere tidspunkt.

– En person sier at Breivik ble observert på puben på Masfjordnes i Nordhordland påskeaften den 4. april, opplyste politiførstebetjent Pål Tore Haga til BA i forrige måned.

– Sist observert på pub

Politiet ba om å komme i kontakt med personer som var på puben denne kvelden.

Samtidig ønsket etterforskerne informasjon om en hvit, 21 fots båt av merke Fjord 650SE.

Det har også vært aktuelt å starte søk etter den savnede i sjøen.

Politiet har ikke villet gi forsvarsadvokat Dyngeland fullt innsyn i dokumentene i savnetsaken.

Ifølge påtalemyndigheten er det tale om to separate og klart atskilte saker, går det frem av offentlige rettsdokumenter.

Politiet ønsker bare å gi siktede og forsvareren opplysninger fra savnet-saken som er av betydning for saken som gjelder falsk forklaring, og ikke hele savnet-etterforskningen.

– Vi er nødt til å se hele grunnlaget når de sikter ham for å ha avgitt falsk forklaring, sier Dyngeland til BA.

– Kan skade etterforskningen

Politiet mener det kan skade etterforskningen dersom vitnet får innsyn i savnetsaken.

«Det vises til at politiet fortsatt ikke har lokalisert savnede, og at saken er under etterforskning», skrev politiets aktor til lagmannsretten.

Opprinnelig ga Bergen tingrett siktede innsyn i alle dokumentene, men etterforskningsledelsen anket.

Nå har lagmannsretten opphevet denne avgjørelsen.

Retten pålegger politiet å presentere for retten hvilke dokumenter de mener 37-åringen ikke kan få innsyn i ut fra hensynet til etterforskningen, og gi en begrunnelse for dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere