RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mann siktet: Hadde klokker for over en million hjemme

ORGANISERT: Politiadvokat Hans Lyder Haare ved Søndre Buskerud politidistrikt sier at de mener den siktede mannen har bedrevet organisert kriminalitet over mange år. Foto: Foto: Lisa Selin
ORGANISERT: Politiadvokat Hans Lyder Haare ved Søndre Buskerud politidistrikt sier at de mener den siktede mannen har bedrevet organisert kriminalitet over mange år. Foto: Foto: Lisa Selin
Sist oppdatert:
Han har i mange år drevet med kjøp og salg av luksuriøse klokker og er dømt for manglende skatte- og avgiftsinnbetalinger. Mandag ble "Klokkemannen" fengslet på ny, siktet for omsetning av luksusklokker for 19 millioner.

(DT.NO): Lørdag pågrep politiet en mann på Gardermoen, som var på vei ut av landet. Mannen, som er i 40-årene fra nedre Buskerud, ble siktet for ulovlig omsetning av klokker i millionklassen.

Mandag ble mannen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll, hvorav de to første ukene i full isolasjon.

Politiadvokat Hans Lyder Haare ved Søndre Buskerud politidistrikt sier at til sammen elleve personer er siktet i denne omfattende saken. Men det er foreløpig bare mannen i 40-årene som er varetektsfengslet.

– Han er siktet for brudd på merverdiavgiftsloven, ligningsloven og straffeloven i forhold til medvirkning til hvitvasking, sier Haare til dt.no.

Like etter at mannen ble pågrepet, ble hjemmet hans i nedre Buskerud ransaket. Der ble det funnet klokker og kontanter som politiet mener stammer fra ulovlig virksomhet.

Klokker for millioner

– Det ble funnet 100.000 i kontanter, samt ekstremt dyre klokker i leiligheten. Dette er klokker i en prisklasse som vanlige folk ikke har råd til. Totalt er det klokker for et sjusifret beløp, sier Haare.

Drammens Tidende har fått bekreftet at han være siktet for å ha solgt klokker til en verdi av vel 19 millioner kroner, uten at han har betalt moms for dette.

Mannens forsvarer, Finn Krokeide, ba om at hans klient ble løslatt, og ville godta meldeplikt for politiet.

Krokeide ønsket ikke å kommentere saken ytterligere.

Organisert kriminalitet

Politiet mener at den siktede mannen skal være leder for en organisert, kriminell gruppe.

– Vi mener det er snakk om organisert kriminalitet, som skal ha pågått over mange år, sier Haare.

Politiet opplyser at også den varetektsfengslede mannens kone er siktet i saken. Hun var mandag inne til avhør.

Noen av de andre siktede i saken skal være siktet for å ha hatt såkalte tante-roller. Det betyr at de har stilt navn og konto til disposisjon for hovedmistenkte, slik at han skal ha kunnet bruke det til kriminell virksomhet.

Tidligere dømt

Mannen som mandag ble varetektsfengslet har i årevis drevet med kjøp og salg av dyre klokker, derav navnet «Klokkemannen».

I forbindelse med salg av klokker til Svalbard kom han i politiets søkelys, noe som endte med ett års fengsel for overtredelse av regnskaps-, merverdiavgifts- og ligningsloven i 2007.

Under rettssaken mot mannen i Drammen Tingrett i 2007 ble en av Drammens rikeste personer ført som vitne i retten.

Vedkommende kunne da fortelle at han hadde kjøpt klokker fra tiltalte i seks-syv år. I 2006 overførte han store summer til tiltalte, og kjøpte klokker for minst 365.000 kroner.

«Klokkemannen» har hatt stor kontantomsetning, og Skatt sør har skjønnsberegnet hans inntekt for årene 2001–2007.

Siden dommen i 2007 har han slåss med skattemyndighetene, og i 2010 var bokettersynet ferdig. Da ble han ilagt straffeskatt for manglende skatte- og avgiftsinnbetalinger.

I juni 2011 tapte han sak for å få opphevet skattevedtaket i Drammen tingrett, og i januar 2014 ble endelig punktum satt i Borgarting lagmannsrett, også med tap.

– Til sammen er vel skattegjelden på rundt fem millioner kroner, sa han da til Drammens Tidende.

Les flere saker fra Drammens Tidende her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere