Gå til sidens hovedinnhold

Mann skjøt lama i stedet for hjort: - Jegere bør sjekke synet

Etter jaktulykker der en jeger skjøt lama han trodde var hjort, sier Optikerforbundet jegere bør teste synet før jaktturen.

- Flere jegere har godt av å sjekke synet sitt før de legger ut på jakt, sier Norges Optikerforbund til P4-nyhetene.

Denne høsten har media omtalt flere jaktulykker. I Nord-Fron i Innlandet ble to lamaer skutt torsdag i forrige uke av en jeger på hjortejakt. Mannen har forklart at han trodde lamaene var hjorter, og at han ble forundret over at den tredje lamaen ikke stakk av da de to andre ble skutt.

Du kan lese egen sak om ulykken i Gudbrandsdølen Dagningen.

- For det første er det ikke bra å skyte lama når en skal skyte hjort. Da tipper jeg han har sett feil, så rådet er å få undersøkt synet sitt, sier generalsekretær i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo.

Mange jaktulykker

I midten av september ble en person skutt i beinet av en jaktkamerat under fuglejakt i Vang (NRK). I Trysil ble en mann truffet i hodet av hagleskudd. Mannen slapp unna hendelsen med mindre skader da skuddet ble avfyrt på lang avstand (NRK).

Søndag 3. oktober ble en jeger sendt til sykehus etter at et vådeskudd traff ham i foten i Søre Osen i Innlandet (Østlendingen) . Mandag 4. oktober ble en jeger sendt til sykehus etter en jaktulykke i Sør-Aurdal (NRK).

Fra 2020: Mann truffet av haglskudd i jaktulykke i Stor-Elvdal

- Hver eneste jaktulykke vil vi unngå. Nå har det klumpet seg litt, sier informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), Espen Farstad.

Han påpeker at jegere i Norge har to millioner jaktdøgn og at det normalt er minimalt med ulykker.

- Men nå har det vært flere hendelser tett på hverandre. Det er tilfeldig. Men vi vet at det under koronapandemien har vært begrensninger på møter på skytebanene, noe som medfører mindre trening for jegerne, sier Farstad.

Les også

Jeger dømt for å ha skutt utrydningstruet fjellrev

- Menn slurver med synstest

- Det vi vet er at når vi blir eldre så blir synet dårligere. Det er helt naturlig. Derfor vil jeg anbefale alle som skal på jakt om å sjekke synet sitt så de vet at de skyter rett når de skyter på dyr, sier generalsekretær Haugo i Norges Optikerforbund.

Han mener særlig menn slurver med å få sjekket øynene sine.

- Generelt er menn dårligere til å følge opp helsa si enn kvinner og det gjelder nok også for synet, sier han.

Farstad i NJFF ber folk følge jaktvettreglene.

- Vi i Norges Jeger- og Fiskerforbund har laget jaktvettregler og har en nullvisjon om ulykker. Det er viktig å være skjerpet. Vær konsentrert når du er på jakt og tenk på at det sitter noen hjemme og venter på deg, råder Farstad.