Gå til sidens hovedinnhold

Mann tiltalt for å ha inngått barneekteskap med jente (14)

28-åring tiltalt:

Han er i tillegg tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år, ettersom hans egen kone var under den seksuelle lavalder.

I tidsrommet 6. november 2015 - 19. januar 2016, et sted på Østlandet, førsøkte den da 25 år gamle mannen å inngå ekteskap med en jente som var 14 år, ifølge politiet.

Torsdag startet rettssaken mot ham i Sunnmøre tingrett i Ålesund.

Ifølge TV 2 erkjenner den nå 28 år gamle mannen straffskyld.

Den tiltalte og tenåringsjenta har på et tidligere tidspunkt stått oppført på samme folkeregistrerte adresse, mens han nå bor på Vestlandet, og hun på Østlandet. Jenta har i dag oppnådd myndighetsalder.

Mannen er tiltalt for to forhold, som gjelder inngåelse av barneekteskap, i tillegg til seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år, med det som var hans kone, etter inngåelse av et muslimsk ekteskap.

– Jeg erkjenner straffskyld for både ekteskapet og seksuell omgang, sa den tiltalte irakeren under starten av straffesaken i tingretten, ifølge TV 2.

Han skal i politiavhør ha forklart at han trodde at jenta var over 16 år. Dette blir imidlertid ikke noe tema i straffesaken når tiltalte nå har erkjent straffskyld, skriver kanalen.

– Denne saken ble kjent for politiet etter at det kom bekymringsmeldinger fra både barnevern og skole. Bekymringen gikk blant annet ut på at jenta var tvangsgiftet og at hun muligens var gravid, opplyste aktor Cathrin Remøy i sitt innledningsforedrag, ifølge TV 2.

Da faren spurte jenta om hun ville gifte seg, skal hun ha svart nei hver gang.

- Jeg er for ung, skal hun ha sagt i et tilrettelagt avhør for barn.

Politiet mener det har vært flere tilfeller av seksuell omgang mellom tiltalte og tenåringsjenten i tidsrommet 20. januar 2016 til 13. april samme år.

Ifølge tiltalen var det hans bror som i 2015 tok kontakt med faren til den da 14 år gamle jenta, der han bad om samtykke til å kunne gifte seg med henne. Faren sa ja til dette, ifølge tiltalen.

6. november ble det ifølge politiet holdt en seremoni et sted på Østlandet, hvor en religiøs sheikh eller imam blant annet skal ha lest fra muslimenes hellige bok, Koranen, og gjennomførte giftermålet med påfølgende signering av en giftermålsavtale med to vitner.

I tiltalen heter det videre:

«19. januar 2016, på XX (sted på Vestlandet) hadde de bryllupsfest med mange inviterte gjester til stede. Det ble også betalt medgift til YY (jenten, red. anm.) sin familie. Han lykkes imidlertid ikke i sitt forsøk på å inngå ekteskap, idet ekteskapet ikke anses godkjent i Norge».

Den tiltalte mannen risikerer tre års fengsel. Han kan ifølge loven straffes selv om han var uvitende om at barnebruden var under 16 år, dersom han på noe punkt kan klandres for sin uvitenhet.

Norsk lov sier at straff kan bortfalle dersom ektefellene er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling.

Mannens forsvarer, advokat Reidar Andersen, har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Kommentarer til denne saken