RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mann tiltalt for å ha tent på Lasse

Foto: Lasse Wethal
Sist oppdatert:
Saken ble først henlagt, men nå har riksadvokaten tatt ut tiltale i saken. - Sykt at man må kjempe så mye for at rettferdigheten skal seire, sier 23-åringen.

Lasse Wethal (23) ble i påsken for halvannet år siden påtent på en fest. En festdeltaker hadde dynket Wethal i etterbarberingsvann og tent på mens 23-åringen lå og sov.

Wethal havnet på sykehus med alvorlige brannskader i ansikt, hals, bryst og hode.

Politiet i Vestfold politidistrikt iverksatte etterforskning, men saken ble henlagt av statsadvokaten i Vestfold og Telemark tidligere i år.

Dette førte til at Wethal valgte å stå fram med sin historie i media, noe som genererte massiv medieoppmerksomhet og et enormt engasjement på Facebook.

Gjenopptok saken
Riksadvokaten besluttet å omgjøre statsadvokatens beslutning, og gjenopptok saken i april måned og oversendte den til Horten. Og denne uken ble det tatt ut tiltale mot den mistenkte.

- Det er tatt ut tiltale av riksadvokaten, så det er en mann i begynnelsen av 20-årene som er tiltalt for legemsbeskadigelse, sier politiadvokat ved Horten politistasjon, Eskil Bredesen, til Nettavisen.

Les også: - Tent på under fest

Wethal hadde nesten mistet troen på at noen skulle bli tiltalt for ugjerningen.

- Jeg fikk beskjeden i går ettermiddag. Jeg ble egentlig bare glad. Jeg har gått og ventet på et svar hele sommeren, og ventet på at det skulle gå i retning av en henleggelse. Men det gjorde det ikke, sier Lasse Wethal til Nettavisen.

- Hva tror du er grunnen til at saken ble gjenopptatt i april?

- Jeg tror det har mye å gjøre med press fra media og ulike Facebook-grupper. Og om jeg ikke hadde uttalt meg til media, så tror jeg saken hadde blitt endelig henlagt, sier han.

Wethal henviser til Facebook-siden «NEI til henleggelse av Lasse Sebastian Wethal sin sak! », som hadde over 18.000 medlemmer.

- Ikke alle orker å kjempe
Wethal reagerer kraftig på at han som enkeltperson må kjempe for at noen skal bli straffeforfulgt i saken.

- Det er jo egentlig ganske sykt at man må kjempe så mye for at rettferdigheten skal seire. Jeg er kjempeglad for at jeg har vunnet fram. Men det er langt ifra alle som orker å ta bryet for å gjøre det, og sånn skal det ikke være, understreker han.

- Jeg synes det er så synd at det må presses på så jævlig, og at det ikke går sin naturlige gang, og at en selv som offer og pårørende rundt må stå på for at det skal skje noe.

Hendelsen fant sted på et nachspiel i Almedalen i Re kommune i Vestfold natt til 11. april 2009. Wethal mener mange har visst hvem som sto bak ugjerningen. Likevel måtte riksadvokaten gripe inn for at noen skulle bli straffeforfulgt.

- Personen som nå er tiltalt er den samme personen det har vært snakk om fra dag én. Alle har vel egentlig hele tiden visst at det var denne personen, men man har ikke hatt tilstrekkelig med vitner og beviser som har holdt. Og saken ble overført til Horten, og nye etterforskere ble satt på saken, og da hadde de sikkert en annen innfallsvinkel, sier Wethal.

Opp- og nedturer
Det har nå gått halvannet år siden hendelsen, og Wethal har det etter forholdene bra.

- Jeg har jo hatt mine opp- og nedturer det siste halvannet året. Nå går det ganske greit og jeg har fått det litt på avstand, sier han.

Wethal tror motivet for handlingen var at han er homofil. Han mener hatkriminalitet av denne typen har enorme mørketall.

- Det skjer sikkert mye mer enn det folk flest vet. Det er jo veldig lave tall på det, men jeg tror ikke det stemmer med virkeligheten. Det er viktig at folk anmelder slike saker til politiet, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere