Mann tiltalt for rasisme: Truet med kniv og sa «jævla svartinger»

En mann (32) er tiltalt for drapstrusler og å ha kommet med rasistiske utsagn mot to personer.

(DT.NO): På Bragernes torg truet 32-åringen to personer med kniv, ifølge tiltalen. Han skal ha presset kniven mot halsen til den ene og sagt at han skulle drepe ham eller dem. Samtidig skal han ha kommet med rasistiske utsagn mot de to. Dette skal ha skjedd en kveld i september i fjor, skriver dt.no.

Rettssaken mot 32-åringen, som kommer fra Vestfold, starter i Drammen tingrett førstkommende mandag.

Mannen er tiltalt for å ha kommet med trussel som var egnet til å fremkalle alvorlig frykt. I tiltalen står det at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter fordi det er benyttet kniv og trusselen var uprovosert og rasistisk motivert.

Mannen er også tiltalt for brudd på den såkalte rasismeparagrafen, Straffelovens paragraf 135a, første og annet ledd.

Bar kniv og vekket eks-kjæreste

I tillegg mener påtalemyndigheten å kunne bevise at mannen har båret kniv ved to anledninger, i tillegg til episoden på Bragernes torg.

Brudd på legemiddelloven må han også svare for. Ved det tilfelle skal han ha vært i besittelse av 0,3 gram amfetamin. Ved et annet skal han ha vært i besittelse av 0,37 gram hasj.

Han må også svare for å i beruset tilstand ha forulempet sin ekskjæreste og hennes naboer i Nedre Eiker i september i fjor. Ifølge tiltalen ropte og skrek han utenfor boligen slik at de alle våknet.

– Til for å brukes

Sylo Taraku er drammenser og generalsekretær i organisasjonen LIM, Likestilling, Integrering, Mangfold. Han sier at rasismeparagrafen er veldig restriktivt brukt.

– Så lenge paragrafen er der, så er det meningen at den skal brukes når det er grunnlag for det, sier han. Han mener at det som kommer fram i tiltalen, minner om hatkriminalitet.

– Dette fremstår som et uttrykk for rasisme. Det blir veldig spennende å se hva retten kommer fram til i denne saken. Så langt har påtalemyndigheten vært restriktive med å bruke rasismeparagrafen. At den nå brukes og skal prøves for retten, det er bra. Da settes det en standard for hvor man skal sette grensen når det kommer slike rasistiske uttalelser, sier Taraku.

Han mener at rasismebegrepet brukes for løst i dag.

– Mye stemples som rasisme. Jeg vil ikke at begrepet skal utvannes. Jeg vil at det skal tas på alvor når noe virkelig er rasisme, og jeg er opptatt av at det slås hardt ned på hatkriminalitet. I dette tilfellet virker det som om ytringene er fremsatt i en kontekst av hatkriminalitet, noe som gjør de rasistiske ytringene ekstra alvorlige. I denne saken blir det vanskeligere å påberope seg ytringsfriheten, sier han.

Les flere saker fra Drammens Tidende her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.