*Nettavisen* Nyheter.

Mann trodde han var en zombie

NICHOLAS HOULT som zombie med varme følelser i «Warm Bodies». Foto: Jonathan Wenk (Summit Entertainment/Nordisk)

Har sjelden sykdom som gjør at han tror han er død.

29.05.13 18:03

(SIDE2): Mannen, som bare blir kalt «Graham», har Cotards syndrom. Han våknet for ni år siden og var overbevist om at han ikke lenger var i live selv om han pustet, skriver The Telegraph.

Syndromet blir også kalt «vandrende lik»-syndromet fordi folk tror de er blitt zombier.

En person som lider av cotards tror han eller hun ikke eksisterer. De kan også tro de mangler sentrale organer eller lemmer, som for eksempel hjerte, blod eller begge bena. Sykdommens navn stammer fra den franske nevrologen Jules Cotard (1840–1889) som først beskrev lidelsen som le délire de négation under et foredrag i Paris i 1880, ifølge Wikipedia.

Graham sluttet å å snakke, spise og røyke fordi det ikke var noen vits lenger. Syndromet oppsto etter at han i lengre tid hadde vært sterkt deprimert, og han hadde også forsøkt å ta livet av seg ved å kortslutte i et badekar. Åtte måneder etter forsøket fortalte han legene at hjernen hans var død.

Knyttet til depresjon
Cotards syndrom er knyttet til depresjon og er en veldig sjelden sykdom. Graham er også en sjelden fugl, i og med at han har skrevet om hvordan han oppfattet tilstanden. I en artikkel i New Scientist Magazine forteller han hvordan han pleide å oppholde seg på kirkegårder, for der var han nærmest andre som ham.

Måneder med terapi og behandling har gjort at Graham i dag lever et nesten normalt liv.

- Jeg mistet smaks- og luktesansen, jeg syntes det ikke var noe poeng i å snakke noen eller møte mennesker, fordi jeg jo var død. Jeg følte ikke glede over noe, skriver Graham, som forteller at politiet med jevne mellomrom kjørte forbi kirkegården og kjørte ham hjem igjen.

- Som å være bedøvet
Grahams lege henviste han til to nevrologer som er knyttet til Universitetet i Liége i Belgia. Lege Steven Laureys sier at de scannet hjernen til Graham, og det de fant var at hans hjerneaktivitet var på nivå med en person som enten sover eller er bedøvet.

Gjennom legenes funn og medisinering er Graham nå mye bedre, men sier at verden fremdeles er et bisart sted mange ganger.

- Jeg føler meg ikke hjernedød mer, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.