Gå til sidens hovedinnhold

Mann våknet opp blind – ble bedt om å ringe etter drosje og komme seg til legen

Den alvorlig syke mannen kom seg ikke til legen før etter fem timer, og måtte tilslutt delvis slepes og bæres inn av en kollega.

Mannen fra Møre og Romsdal våknet opp og forsto raskt at han blitt blind på det venstre øyet i løpet av natta. Han klarte heller ikke å reise seg, og skjønte umiddelbart at det hastet å skaffe hjelp.

Det var NRK som først omtalte saken.

Da han ringte nødnummeret 113 fikk han beskjed om at han selv måtte få tak i en drosje, og dra til fastlegen sin. Ingen ambulanse ble sendt.

Men drosjen kom aldri frem til fastlegen hans. De hadde feil adresse, skriver NRK.

Etter fem timer fikk han hjelp av kollega, som kjørte han til fastlegen. På dette tidspunktet var den syke mannen så medtatt at han delvis måtte slepes og bæres ut av bilen.

Da han omsider hadde kommet frem til fastlegen ble han umiddelbart sendt videre til St. Olavs hospital.

I etterkant har han sendt en klage på AMK til Statsforvalteren.

– Det var ingen hjelp, skriver mannen.

– Min livskvalitet er nå sterkt nedsatt, da jeg før dette skjedde var selvstendig i daglige gjøremål, og deltok i en rekke fritidsaktiviteter som jeg nå ikke mestrer lenger.

Les også: Varsler massesøksmål mot AstraZeneca: – Vi er blitt lurt

Var alvorlig blodforgiftet

Statsforvalteren som behandlet klagen, slår fast at hastegraden var rød. Mannen har fått medhold i klagen, og det er slått fast at helseforetaket brøt loven da de ikke slo full alarm og hentet mannen.

– Forsinket transport for akutt syke pasienter kan få store konsekvenser, uttaler assisterende fylkeslege Vegard Ansok til NRK.

Det viste seg at den syke mannen hadde alvorlig blodforgiftning. Dette er en livstruende tilstand dersom det ikke blir oppdaget, og behandlet i tide.

Blodforgiftning er en av de vanligste dødsårsakene ved norske sykehus.

Les også: Har ikke sett lignende på flere år: Hjertesyke har fått uopprettelige skader under koronapandemien

Endrer rutiner

Klinikksjef Lars Erik Sjømæling i Helse Møre og Romsdal beklager sterkt hendelsen.

– Vi ser alvorlig på hendelsen og beklager sterkt at pasienten ikke fikk raskere transport og helsehjelp, skriver han i en mail til NRK.

Han skriver også at de i etterkant ser at hendelsen burde ha blitt annerledes håndtert, og at det burde ha blitt sendt en ambulanse.

Rutinene blir nå endret. AMK skal få beskjed dersom ikke pasienten kommer til riktig tidspunkt. Videre blir det også jobbet nasjonalt og regionalt for å styrke transportørkontraktene, og for å sikre tydelige roller og ansvarsforhold knyttet til transport av pasienter, skriver NRK.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album