Gå til sidens hovedinnhold

Mannen bak innvandringsregnskapene får ikke forske for SSB

- Jeg er lei meg og sint. Dette er urimelig, sier Holmøy til Nettavisen.

Forskningsleder Erling Holmøy blir omplassert og får ikke lenger drive med forskning i Statistisk sentralbyrå (SSB), skriver Minervanett.

- Jeg fikk offisielt beskjed mandag, sier Holmøy til Nettavisen.

Holmøy har de siste årene blant annet gjort seg bemerket med sine fremskrivninger av økonomiske konsekvenser av innvandring til Norge.

Blant arbeidene han har deltatt i, er Perspektivmeldingen 2017 og Brochmann II-utvalget, som utredet konsekvenser av høy innvandring til Norge.

- Koster 10.000 kroner ekstra i skatt

I september la Holmøy fram nye tall som viser at innvandring til Norge vil koste 10.000 kroner ekstra i skatt per person hvert år fra 2025.

- Har din forskning som også viser negative sider ved innvandring rent økonomisk, noe å si for at du har mister forskerjobben?

- Det er på det rene at deler av ledelsen er skeptiske og kritiske til mine analyser, forklarer han.

- Det inkluderer SSB-sjef Christine Meyer.

Meyer: «sårt punkt»

Han viser blant annet til at Meyer i mars kalte innvandringsregnskapet et «sårt punkt».

Begrunnelsen Holmøy har fått for omplasseringen, er et han ikke har publisert på nivå 2, som er de høyest rangerte tidsskriftene.

- Å publisere der var et av tre kriterier vi er vurdert etter. Jeg reagerer veldig på at kriterier satt opp i august, får tilbakevirkende kraft. For noen har det å publisere på nivå 2 heller ikke spilt noen avgjørende rolle for deres videre skjebne, sier Holmøy, som er svært skuffet:

– Jeg er sint og lei meg og føler meg urettferdig behandlet etter at jeg i svært mange år har fått beskjed fra både ledelse og eksterne oppdragsgivere om at jeg har gjort en god innsats på prosjekter som SSB har villet at jeg skulle jobbe med.

Satser mer på statistikk

I tillegg til Holmøy blir også 25 andre forskere omplassert.

– SSBs ledergruppe vedtok tidlig i september å redusere antall medarbeidere på forskningsavdelingen fra om lag 75 til under 50, sier forskningsdirektør Kjetil Telle til Minerva.

Han forklarer endringen med at de oppretter tilsvarende antall stillinger i statistikkavdelingene, fordi de mener behovet for ressursene vil være større der fremover.

- Mye bråk og uro

- Hva vil du gøre videre, Holmøy?

- Det trenger jeg heldigvis ikke ta stilling til nå. Jeg opplever at jeg har mistet jobben min.

Holmøy forteller at det har vært mye bråk og uro internt i SSB siste året.

Kommentarer til denne saken