Mannen er ute etter øl

Norske forbrukere kan glede seg over lave ølpriser en stakket stund. Men nå står gledesdreperne i kø for å slukke det lille lyspunktet i den elleville dagligvarekrigen.

17.04.04 16:59

Hver dag selges det 450.000 liter pils i norske butikker.

Bokstavelig talt et tungt løft, spesielt for slunkne lommebøker. Vanligvis må kjøperne ut med opp mot 25 kroner for en halvliterboks. Cirka 10 kroner er avgifter til staten.

Siden det aller meste av dette ølet drikkes av folk på normal lønn uten alkoholproblemer, er det gledelig at priskrigen gjør at de kan kjøpe seg en flaske for 6,50 kroner.

For en stakket stund har Norge ølpriser som nærmer seg både Sverige, Danmark og Finland. Men det er langt igjen til Tyskland, hvor en billigflaske koster ned mot tre kroner.

På dagens priskrig taper butikkene kanskje 1,50 per flaske. Ser vi på lommebøkene til Rimi-Hagen og Rema-Reitan er det liten grunn til bekymring.

Kjenner vi de to kremmerne rett har de nok regnet seg frem til at det er en billig pris for å lokke forbrukeren inn i butikken, og de tar det nok igjen på andre varer.

Selvsagt kan det innvendes at billig alkohol fører til høyere forbruk og på sikt større alkoholproblemer. Og man skal ikke bagatellisere dette enorme helseproblemet.

Men i det store og hele er avgiftstrykket så stort på den norske forbruker at det må være lov å være litt uansvarlig og heller glede oss over billige ølpriser for en stakket stund.

Og det er litt interessant å se hvilke mekanismer som inntrer når forbrukerne av og til får et smutthull.

Svenskehandelen er et eksempel. Når folk flest oppdaget at matvarer er billigere i Sverige og valfartet for å handle billig, ble det definert som et problem i media. Politikerne sto i kø for å gripe inn, og bekymrete Halden-kjøpmenn ropte på staten.

Få «ansvarlige» turte glede seg offentlig over at forbrukerne fikk billige varer, men det er vel egentlig en bra ting?

For det er vel ikke slik at vi ønsker oss ølet så dyrt som mulig?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag