Gå til sidens hovedinnhold

«Mannen med hornene» pågrepet etter Kongress-stormingen

Jake Angeli (32) gikk viralt etter å ha blitt avbildet med horn og et amerikansk flagg malt i ansiktet under Kongress-stormingen. Nå er også han pågrepet av politiet.

Det opplyser nemlig justisdepartementet på sine hjemmesider.

Angeli var blant dem som ledet mobben av Donald Trump-tilhengere inn i Kongressbygningen onsdag.

Les også: Identifisert: Dette er mannen med hornene inne i kongressbygningen i Washington

Latterliggjøres

Der hadde han valgt å ikle seg pels, horn, spyd med det amerikanske flagget og det amerikanske flagget malt i ansiktet. Nå er han én av tre personer som er pågrepet av de flere tusen som tok seg inn i Kongressen.

Trioen er også blant de som nå blir latterliggjort på internett, hvor flere brukere gjør narr av deres åpenbare velvillighet til å bli fotografert.

32-åringen fra Arizona skal være kjent som «QAnon-sjaman», og han er også siktet for å ha entret en strengt kontrollert bygning uten tillatelse.

Angeli, hvis fulle navn er Jacob Anthony Angeli Chansley, er blitt et av selve ikonene på det voldelige opprøret. Konspirasjonsteoretikeren deltok i opprøret med sine velkjente horn og pelshatt, i bar overkropp med ansiktsmaling i fargene til det amerikanske flagget.

Les også: Toppsjefen angrer bittert: - Verste avgjørelsen i mitt liv

- Trump ba om det

Han ringte selv inn til FBI og bekreftet at det var han som figurerte i flere bilder fra opprøret, blant annet sittende i visepresidentens stol i Senatet. CNN skriver at politirapporten om pågripelsen av Angeli er en av de sterkeste indikasjonene på at det var et koordinert opprør som fant sted.

– Chansley opplyste at han kom som del av en gruppeinnsats, med andre patrioter fra Arizona, etter at presidenten ba om at alle patrioter måtte komme til Washington 6. januar, heter det i politirapporten.

Angeli er en velkjent skikkelse i det løst sammensatte og konspiratoriske Qanon-miljøet og en ihuga Trump-supporter.

QAnon er en svært løst sammensatt bevegelse som sprer til dels elleville konspirasjonsteorier, og har fått stor oppmerksomhet i Trumps USA. To av bevegelsens støttespillere, Marjorie Taylor Greene og Lauren Boebert, er blitt innvalgt i Kongressen.

Stjal talerstol

Fra før av er også Florida-mannen Adam Christian Johnson (36) pågrepet, etter å ha blitt avbildet inne i Kongressen, bærende på flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosis, talerstol. Smilende bar han med seg tyvgodset ut av kongressbygningen.

Bildet har senere gått viralt.

Sent fredag ble 36-åringen pågrepet etter begjæring fra føderale myndigheter, melder Reuters. Ifølge Bradenton Herald risikerer han en fengselsstraff på opp mot ti år for tyveri og for ulovlig å ha tatt seg inn i kongressbygningen.

Han sitter fengslet i Pinella County i Florida uten mulighet for kausjon.

Kommentarer til denne saken