Gå til sidens hovedinnhold

- Mannen min fortalte at han var tatt som gissel

Væpnede terrorister okkuperer Statoil-anlegg i Algerie. Nordmenn blant gislene. To utenlandske statsborgere skal være drept.

HTML EMBED

Alger (NTB-AFP/Nettavisen): - Vi har en gisselsituasjon på vårt anlegg med våre ansatte involvert, sa Statoils utenlandsansvarlig Per Christian Bacher på en pressekonferanse i Stavanger klokka 17 onsdag.

Han beskrev det som den alvorligste situasjonen Statoil har vært i.

Statoil er en av operatørene på anlegget In Aménas sammen med BP og Sonatrach. Angrepet kom onsdag morgen norsk tid.

Statoil ville ikke bekrefte noe rundt den pågående gisselsituasjonen, men minst én nordmann, en 55 år gammel mann, og flere andre utlendinger er tatt som gisler etter angrepet mot gassproduksjonsanlegget.

De andre gislene skal være britiske, irske, japanske og franske statsborgere, melder avisa The Guardian.

To utenlandske statsborgere, en av dem britisk, skal være drept, melder BBC News. En av de drepte skal være en sikkerhetsvakt. Statoils talsmann ga ingen opplysninger om dette på pressekonferansen.

- Inntrengerne tok kontroll over leiren i løpet av ganske kort tid, sa Bacher.

13 norske ansatte involvert
Han beskrev situasjonen som uavklart og ba om forrståelse for at han ikke kunne svare på konkrete spørsmål. Han bekreftet at Statoil hadde 17 ansatte, 13 av dem norske, på anlegget da angrepet kom. Fire personer klarte å komme seg bort fra anlegget og til en militærleir, der de nå er i sikkerhet.

Han bekreftet videre at to Statoil-ansatte ble lettere skadet i angrepet, men opplyste ikke hvor de befinner seg.

- Klokka 05.50 lokal tid mottok vi en melding om at det var et angrep på In Amenas-feltet. Inntrengerne tok kontroll over leiren i løpet av ganske kort tid. Vi har en gisselsituasjon på vårt anlegg og med våre ansatte involvert, sa Bacher.

Han sier de hadde 17 ansatte på anlegget, hvorav 13 norske, da angrepet kom.

Bacher ville ikke kommentere noe om hvem som står bak eller hva de har truet med.

Etablerer pårørendesenter
- De pårørende opplever en ekstrem situasjon. Vi har fått informasjon om at to av våre ansatte har kommet fysisk til skade, ikke alvorlig. Men situasjonen er veldig uavklart, sier Bacher.

Han sier Statoil har etablert et pårørendesenter i Bergen.

Norsk UD kaller det «en alvorlig hendelse» og følger situasjonen nøye. Onsdag har de oppdatert sine reiseråd for Algerie. Norske borgere frarådes nå å reise til eller oppholde seg i Algerie.

Det er mannens kone som overfor Bergens Tidende bekrefter at ektemannen er tatt som gissel. Det er foreløpig uklart hvor mange som er tatt som gisler og om flere nordmenn er blant dem.

Fikk nummeret til gisseltakerne
- Jeg ble oppringt av mannen min i formiddag. Han opplyste at han var blitt tatt som gissel. Jeg fikk et telefonnummer som han ba meg gi til politiet. Dette var nummeret til gisseltakerne, etter det jeg fikk vite, forteller en kvinne i 50-årene fra Østlandet til BT.

Ektemannen har jobbet på Statoils anlegg i In Aménas i Algerie siden 2009. Avisen Hadeland skriver at mannen er fra Hadeland.

Den algeriske hæren har onsdag innledet en operasjon for å frigi gislene som ble tatt til fange ved en av Statoils gassinstallasjoner i Algerie, ifølge en ikke navngitt diplomat.

- To personer drept
Ifølge algeriske kilder er to personer drept og seks såret, deriblant to utlendinger, i angrepet. Samtidig meldes det at fem ansatte – en franskmann og fire japanere – er tatt som gisler. Også en irsk statsborger er blant gislene, bekrefter irske myndigheter. Det har tidligere hersket stor usikkerhet om hvor mange som er blitt direkte berørt av dramaet i Algerie, og hvorvidt det også er nordmenn blant dem.

Rett før klokka 16 norsk tid melder NTB via det mauretanske nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'information (ANI) at terroristene i Algerie har tatt i alt 41 gisler ved Statoils anlegg.

ANI omtaler også gisseltakerne som gruppen La katiba des moulathamines.

Utenriksdepartementet kan på nåværende tidspunkt ikke bekrefte at det er en nordmann som er bortført.

- Utenriksdepartementet ble onsdag varslet av Statoil om en alvorlig situasjon i Algerie. Vi ser meget alvorlig på denne situasjonen. UD er i tett kontakt med Statoil og andre aktører i saken. Utenriksministeren følger situasjonen fortløpende i nær kontakt med sine kolleger i regjeringen, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, til Nettavisen.

- Fra UDs side vil vi gjøre det vi kan for å bistå norske statsborgere og Statoil i denne vanskelige situasjonen. Det er ikke naturlig at vi kommenterer konkrete tiltak på nåværende tidspunkt.

Les også: Nordmann i Algerie: - De skjøt mot bussen vår
Les også: Islamistgruppe hevder tre nordmenn er bortført

- Tre nordmenn tatt
Bevegelsen som kaller seg La katiba des moulathamines skal ha ringt nyhetsbyrået ANI og sagt at de sto bak angrepet på gassanlegget. Bevegelsen skal ha opplyst at de tok seks gisler, deriblant tre nordmenn, en brite og en amerikaner, melder nyhetsbyrået AP. Dette er foreløpig ikke bekreftet.

På sine nettsider melder Statoil at selskapet fikk beskjed om den alvorlige situasjonen onsdag morgen. In Amenas er et våtgassfelt som er operert av et joint venture mellom Sonatrach, BP og Statoil.

Statoil: En alvorlig situasjon
- Vi ble varslet om den alvorlige situasjonen onsdag morgen norsk tid. Statoil har i underkant av 20 medarbeidere ved anlegget som er angrepet, hvorav ti er norske. De pårørende til de ansatte er varslet, sier pressekontakt Bård Glad Pedersen i Statoil til Nettavisen.

- Vet dere om det er nordmenn blant de bortførte personene?

- Jeg har ikke mer informasjon å gi, vi vil komme tilbake med mer informasjon når det foreligger. Vi har mobilisert vår beredskapsorganisasjon og har dialog med norske og britiske myndigheter siden også British Petroleum er involvert, sier han.

- Hvordan ble personene bortført fra anlegget?

- Alt jeg kan si er at det er en alvorlig situasjon, sier Pedersen.

Algeriske myndigheter håndterer situasjonen lokalt.

- «Al-Qaida» sto bak
Militante islamister fra Algerie skal delta aktivt i islamistenes opprør i Mali, og da Frankrike i forrige uke sendte styrker til landet truet de med å slå tilbake mot franske mål verden over.

En islamistisk opprører som deltok i gisselaksjonen på en av Statoils gassinstallasjoner i Algerie, sier angriperne kom fra nabolandet Mali.

- Vi er medlemmer av al-Qaida, og vi kom fra det nordlige Mali, sier en opprører på telefon til nyhetsbyrået AFP.

- Vi kommer fra Khaled Abul Abbas-brigaden, ledet av Mokhtar Belmokhtar, la han til.

Frankrike innledet for noen dager siden en større militæroperasjon nord i Mali i et forsøk på å stanse islamistiske opprøreres framrykking i landet.

Pårørende oppfordres til å ta kontakt med Statoil på telefon 800 83 003.

- AQIM påtar seg ansvaret
Flere spor tyder på at en gruppe som hevder å ha al-Qaida-tilknytning, kan stå bak gisseltakingen i Algerie.

- Jeg vil understreke at jeg ikke vet hvem som står bak dette. Men det er en pågående konflikt i Nord-Mali som har blitt veldig varm på grunn av Frankrikes inntreden, og det går rykter om at en gruppe som kaller seg AQIM, delvis påtar seg ansvaret for dette, sier Fafo-forsker Morten Bøås til NTB.

Han påpeker at dette er ubekreftede meldinger, men at det hovedsakelig er to spor som kan lede i den retningen.

- Algerie har tillatt Frankrike å bruke luftterritoriet over Algerie for operasjonene i Nord-Mali. Det andre er at deler av lederskapet i AQIM opprinnelig kommer fra Algerie, da på den tapende siden i borgerkrigen på 1990-tallet.

Tatt al-Qaida-navnet
Gruppen hevder å ha tilknytning til al-Qaida.

– De har i hvert fall tatt al-Qaida-navnet – hvor dyp denne tilknytninger egentlig er, kan det nok settes spørsmålstegn ved, sier Bøås.

Gruppen har tidligere tatt gisler, men etter det Bøås kjenner til er hovedmotivasjonen å få penger for gislene, ikke å sende politiske budskap ved å ta livet av gislene.

AQIM er en forkortelse for al-Qaida i islamske Maghreb, melder NTB.

HTML EMBED
Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden