RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mannen norske topper håper på

Barack Obama vinkede til folkehavet på 200 000 da han ankommer Victory Column i Berlin torsdag.
Barack Obama vinkede til folkehavet på 200 000 da han ankommer Victory Column i Berlin torsdag. Foto: Jae C. Hong/AP / SCANPIX
Sist oppdatert:
Norske samfunnstopper er samstemte i hvem de vil ha som president i USA. Men én tidligere sosialist overrasker.

NA24 har spurt sentrale skikkelser i norsk næringsliv om hvem de håper vinner kampen om Det hvite hus i USA.

Den London-baserte industrimannen Kristian Siem peker på republikanernes John McCain.

Det gjør også Paul Chaffey som er tidligere stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti (SV).

NA24 - din næringslivsavis

- Fordi jeg vinner et veddemål. I Norge, der både medier og de fleste politikere alltid håper demokrater vinner amerikanske valg, gir det god uttelling å satse på en republikaner, sier Chaffey som er direktøren i NHO-foreningen Abelia til NA24.

Gode kandidater
Chaffey, som har sittet to perioder på Stortinget for SV og har vært leder for Sosialistisk Ungdom på 80-tallet, har tatt avstand fra sin sosialistfortid.

Han mener USA har to gode kandidater før valget, og mener begge er opptatt av å bygge broer mot sentrum, og er pragmatikere.

- Jeg tror McCain er en sterkere tilhenger av frihandelsavtaler og mer tydelig i kampen mot terrorisme, sier han til NA24.

- Hvem tror du vinner valget?

- Jeg tror det blir jevnt, men holder McCain som en ørliten favoritt. Han har appell hos sentrumsorienterte demokrater og han er så godt kjent at det neppe vil komme store overraskelser eller tabber. Men Obama vinner selvsagt mye på Bush sin svake stilling og USAs lavkonjunktur. Kanskje valget av visepresidentkandidater blir avgjørende, sier den tidligere sosialisten til NA24.

Siem skriver i en mail at han håper McCain vinner, og viser til at hans erfaring tilsier større beregnelighet. Han mener også at balansen mellom demokratenes kontroll i Kongressen, og republikansk styring i Det Hvite Hus er sunt.

- Obama leder markant i meningsmålingene. Jeg tror forspranget vil avta og at det blir en nær kamp, sier Kristian Siem til NA24.

Obama-feber
- Jeg håper det blir Obama, fordi jeg tror han representerer et åpent sinn, en ny generasjon og nye perspektiver på USAs rolle i utenrikspolitikken, sier børsdirektør Bente A. Landsnes til NA24.

Kredittilsynets sjef Bjørn Skogstad Aamo hadde i utgangspunktet Hillary Clinton som favoritt, men nå holder han en knapp på Obama.

- Republikanerne har kjørt en uansvarlig finanspolitikk, med store underskudd i de amerikanske budsjettene, som bidrar til spenninger og usikkerhet i verdensøkonomien og i finansmarkedene, sier Aamo til NA24.

Han mener oppryddingen i budsjettene under den forrige demokratiske presidenten, Bill Clinton, la grunnlaget for den lange vekstperioden i amerikansk og internasjonal økonomi.

- Obama ser ut til å ha en mer ydmyk/mindre arrogant holdning til resten av verden enn Bush McCain, og vil derfor kunne bidra til bedre internasjonalt samarbeid, sier han og tror Obama vinner valget med snau margin.

Sevan Marine-sjef Jan Erik Tveteraas kaster seg på bølgen og håper på Obama.

- Han representerer noe nytt, han er dynamisk og, ser det ut for, mer pragmatisk enn Bush, sier han til NA24.

Pepper til Bush
Høyres tidligere finansminister Arne Skauge mener det er tid for en demokratisk president i USA. Han holdt en knapp på Hillary Clinton, men går nå for Obama.

- Bush sin økonomiske politikk og utenrikspolitikk er meget belastende for både statsfinansene og amerikansk økonomi generelt. Det at stadig større deler av befolkningen faller utenfor helse- og velferdsordningene vil bli et voksende politisk og økonomisk problem, sier Skauge.

Professor Jørgen Randers ved Handelshøyskolen BI mener USA og verden vil en fordel av maksimal endring i USA. Han tror Obama vinner knepent.

Aksje-Norges John Peter Tollefsen sier han velger Barack Obama fordi han ligger i det politiske sentrum.

- Han virkeliggjør den amerikanske drømmen om alle menneskers likeverd og muligheter. Jeg synes han får frem mye av det aller beste i det amerikanske samfunn. Innenfor økonomi og næringslivspolitikk er han vel så skikket som McCain, om ikke bedre, sier han, og lar håp og tro gå sammen og sier Obama.

Lei krigføring
Norwegian-sjef Bjørn Kjos håper senator Obama vinner valget siden alle er lei krigsføringen i Midtøsten og andre steder, som han sier.

- Jeg har ingen tillit til at Bush eller en fortsettelse av denne regjeringen kan klare å lage noen stabilitet. Obama har utrolige evner til å snakke slik at folk forstår det, og vinne krigene uten å krige er jo kunsten. Ingen har noe å tjene på slikt revolverdiplomati som Bush har vist de siste årene, sier han.

Også skipreder Morits Skaugen vil ha Obama som president i USA.

- Hvorfor?

- Fordi han står for ett ønske om en nødvendig endringsprosess i USA og overfor verden. Samt at han ikke bringer med seg for mye «baggasje» i form av forpliktelser for støttegrupper fra tidligere år og som kan og vil hindre slike endringsprosesser. Hans penger for valgkampen, kan det syntes det som om, stort sett er reist fra ett bredt spekter av folket, sier han.


Mange ville ikke svare
Kun en av tre besvarte NA24 uformelle undersøkelse om hvem norske ledere foretrekker som den neste presidenten i USA.

- Hei, viser til deres forespørsel angående det amerikanske presidentvalget. Som Nord Pool leder ønsker jeg å bli identifisert med Nord Pool og Nord Pools aktivitet. Slik jeg ser det vil mitt personlige syn på hvem som bør være Amerikas president ikke være i samsvar med et slikt ønske. Jeg håper på forståelse for dette syn, svarte Torger Lien som er sjef for Nord Pool.

Rec-Sjef Erik Thorsen, Hydro-sjef Eivind Reiten, Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, Folketrygdfondets Olaug Svarva svarte at de ikke ville delta. Øystein Stray Spetalen svarte at det ikke engasjerte han. Petter Stordalen var i utlandet og hadde ikke tid.

.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere