RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Guido van Nispen/Flickr.com

Mannen som gjør fakta morsomt

Du ser han på Skavlan fredag, men hvem er egentlig Hans Rosling?

(Side2:) Fredag 13. november er Hans Rosling gjest hos Skavlan. Rosling er utdannet lege, men er mer kjent som sin rolle som professor i global helse og som en enorm tilrettelegger og presentatør av data.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Fjerner myter
For øyeblikket jobber Rosling med det han kaller å «fjerne mytene om utviklingsland» hvor han blant annet peker på at de fleste land innenfor denne kategorien er på vei mot samme situasjon som de fleste industriland.

Årets vitenskapsmann
Rosling ble nominert til årets vitenskapsmann av Discover i 2007 med bakgrunn i hans datamodell. Hans form for datapresentasjon er muligens en av de mest tilgjengelige som er laget, og har også fått Google til å utvikle en applikasjon for å lage egne grafer. Du finner den her.

Roslings arbeid i samarbeid med Google har også fått søkemotoren til å inkludere faktagrafer i sine søkeresultater slik du kan se her. Dataene kan også brukes for å lage egne grafer som kan vises fram på egne nettsider. Slik vi har gjort under med en sammenligning av forventet levealder i Norge, Sør-Afrika, Gambia og Aghanistan.

Kampen mot fattigdom
Han ble i den anledning spurt hvordan hans arbeid i Afrika hadde påvirket hans senere virke.

- Jeg har arbeidet mye med praktisk antropologi, bodd i landsbyer med mennesker og sett hvor vanskelig det er å komme seg vekk fra fattigdom. Når folk er fattige så bruker man alt man har av egenskaper til å unngå å sulte. De kan ikke bruke det for utvikling. For å komme vekk fra fattigdom så trenger man mange ting samtidig: Skoler, helse og infrastruktur. Alt dette bør være offentlige investeringer. På den annen side trenger man også markedsmuligheter, informasjon, arbeid og menneskerettigheter.

Lege og forsker
Rosling begynte sin karriere som lege og brukte mange år i Afrika for å forske på en svært sjeldent lammende sykdom. Han var også med på å grunnlegge «Leger uten grenser» i Sverige, skrev en lærebok om global helse. Han er for øyeblikket direktør for Gapminder i Sverige.

Et faktabasert verdensbilde
Målet til Rosling og Gapminder er at alle mennesker skal kunne ha et faktabasert verdensbilde. Organisasjonens målsetning er følgende:

«To promote sustainable global development and achievement of the United Nations Millennium Development Goals by increased use and understanding of statistics and other information about social, economic and environmental development at local, national and global levels.»

Under kan du se en presentasjon av Hans Rosling som han gjorde i 2007. Et raskt søk på Youtube eller fra organisasjonen Gapminders hjemmeside vil gi deg enda flere videoer. Sannsynligvis vil du aldri mene at statistikk er kjedelig igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere